Τριχόπτωση

Τριχόπτωση στις νέες γυναίκες: Ένα πρόβλημα της εποχής μας

Η τριχόπτωση στις νέες γυναίκες είναι πλέον ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Νέες στη εφηβεία και νέες ενήλικες γυναίκες βιώνουν το πρόβλημα της τριχόπτωσης με συνέπεια την αραίωση του τριχωτού της κεφαλής.

Η αραίωση δημιουργεί έντονο άγχος και ανησυχία τόσο στις ίδιες τις γυναίκες όσο και στους γονείς των έφηβων κοριτσιών.

Η τριχόπτωση είναι ένα σύμπτωμα κάποιου προβλήματος υγείας, η δε αραίωση είναι φυσικό επακόλουθο της τριχόπτωσης. Η έγκαιρη επίσκεψη στο Δερματολόγο και μάλιστα στον εξειδικευμένο στη τριχόπτωση, πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα, ώστε να οδηγηθούμε στη διάγνωση της αιτίας και στην αντιμετώπισή της.

Ιστορικό

Το λεπτομερές ιστορικό και η συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου είναι η αρχή της διάγνωσης.

Κλινική εξέταση, δερματοσκόπηση,τριχοσκόπηση

Η βασική διαγνωστική τριάδα, η οποία γίνεται στην αρχική επίσκεψη είναι η κλινική εξέταση, η δερματοσκόπηση και η τριχοσκόπηση. Με τις εξετάσεις αυτές θα γίνει διαχωρισμός της αλωπεκίας σε ουλωτική ή μη ουλωτική, καθορισμός της ύπαρξης φλεγμονής στο δέρμα και εντοπισμός εστιακής ή διάχυτης μορφής αλωπεκίας.

Τριχόπτωση

Ορμονικός και αιματολογικός έλεγχος

Η εξέταση αίματος είναι απαραίτητη για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ένδειξη ορμονικής αναστάτωσης ή αναιμίας.

Υπέρηχος ωοθηκών και θυρεοειδούς

Η εξέταση αυτή οδηγεί σε διάγνωση πιθανού προβλήματος θυρεοειδούς αδένα και ωοθηκών (πολυκυστικές ωοθήκες).

Βιοψία δέρματος

Η βιοψία δέρματος γίνεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. Η βιοψία είναι απαραίτητη όταν υπάρχει υποψία αυτοάνοσης δερματοπάθειας (πχ λύκος, θυλακικός λειχήνας, decalvans). Το αποτέλεσμα της βιοψίας θα οδηγήσει στη σωστή διάγνωση και με τη κατάλληλη θεραπεία θα πετύχουμε αναστολή της εξέλιξης της τριχόπτωσης.

Τριχοριζόγραμμα

Με το ειδικό μηχάνημα photofinder παίρνουμε πολύτιμες πληροφορίες για την υπάρχουσα κατάσταση στο τριχωτό της κεφαλής, (πληθυσμός τριχών/cm2, πόσες τρίχες βρίσκονται στην αναγενή και πόσες στην τελογενή φάση, την εξέλιξη της πάθησης) αλλά και αν μια θεραπεία έχει δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τριχόπτωση

Γενετικό test ελέγχου της τριχόπτωσης

Το γενετικό test είναι νέο όπλο για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Στη χώρα μας πραγματοποιείται εδώ και δυο χρόνια και γίνεται με λήψη σάλιου. Με το συγκεκριμένο test δίνονται απαντήσεις σε εξειδικευμένα ερωτήματα που αφορούν την τριχόπτωση. Τα αποτελέσματα οδηγούν σε εξατομικευμένες θεραπείες είτε από το στόμα , είτε τοπικές όπως η μεσοθεραπεία και το PRP.

Συμπερασματικά

Η διαγνωστική προσέγγιση του προβλήματος της γυναικείας τριχόπτωσης γίνεται από εξειδικευμένο δερματολόγο. Σήμερα διαθέτουμε πλήθος εξετάσεων, τα αποτελέσματα των οποίων θα οδηγήσουν στη σωστή διάγνωση της αιτίας της τριχόπτωσης και στη συνέχεια στην ειδικά εξατομικευμένη θεραπεία. Η έγκαιρη επίσκεψη στον ιατρό προλαμβάνει την αραίωση του τριχωτού.

Τριχόπτωση

Σταματοπούλου Πηνελόπη
www.myskin.gr

 

 

Διαβάστε επίσης: Χαρτογράφηση σπίλων: Η απαραίτητη εξέταση για τον έλεγχο της επικινδυνότητας και της παρακολούθησης της εξέλιξής τους

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως