γλυπτα παρθενωνα

UNESCO: Αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα συμφώνησαν να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες σχετικά με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η UNESCO χθες, 17 Μαΐου.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η UNESCO κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο «να επανεξετάσει τη στάση του και να προχωρήσει σε έναν καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα» και στις 29 Απριλίου, ο Υπουργός Τεχνών του Ηνωμένου Βασιλείου, Stephen Parkinson, έστειλε αίτημα για οργάνωση συνάντησης με τον Έλληνα Υπουργό Πολιτισμού. Λίνα Μενδώνη. Δέχτηκε αμέσως και σύμφωνα με την έκθεση της UNESCO, η συνάντηση θα διευθετηθεί «εν ευθέτω χρόνω».

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα, που χρονολογούνται μεταξύ 447 και 432 π.Χ., απεικονίζουν θεούς και ήρωες, μια αρχαία αθηναϊκή γιορτή που ονομάζεται «Παναθηναία» και μια μάχη από την ελληνική μυθολογία. Μεγάλο μέρος του γλυπτικού προγράμματος έχει καταστραφεί, αλλά το μεγαλύτερο μέρος όσων απομένουν στεγάζονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Οι μαρμάρινες ζωφόροι επέστρεψαν τον Παρθενώνα στην κορυφή της Ακρόπολης στην Αθήνα, μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν αφαιρέθηκαν από τον Βρετανό πρεσβευτή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, που έλεγχε την Ελλάδα εκείνη την εποχή .

Για δεκαετίες, η Ελλάδα ζητούσε από το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει τα γλυπτά: Υπέβαλε το πρώτο της επίσημο αίτημα το 1983 . Διατηρώντας τη σταθερή στάση της χώρας , τον περασμένο Μάρτιο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέρριψε την επιστροφή των μαρμάρων και είπε ότι είχαν αποκτηθεί εντελώς νόμιμα.

Διαβάστε επίσης:

Γνωρίστε ψηφιακά τη ζωφόρο του Παρθενώνα

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως