Χείλια Λουλούδια

Χείλια Λουλούδια

Όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σε κάποια από τις συναυλίες τους στην πόλη στην αρχή της δεκαετίας, όσοι δεν κράτησαν κάποιο από τα χειροποίητα «ψαράκια» τους, τα χειροποίητα cd που κυκλοφόρησαν χέρι με χέρι, όσοι δεν γνωρίζουν την απάντηση στο «Τί ‘ναι αυτό;» που χάνεται μέσα «(σ)της λήθης το φιλί», όπως είναι και ο τίτλος του τελευταίου τους δίσκου, μπορούν να διαβάσουν λίγα λόγια του Ηρακλή Ιωσηφίδη, που βρίσκεται πίσω από τη φωνή, τους στίχους, την κιθάρα, το ηλεκτρικό κοντραμπάσο και τόσα άλλα «λουλούδια», λίγες μέρες πριν τη συναυλία τους στο Club του Μύλου.  O Ηρακλής Ιωσηφίδης έδωσε συνέντευξη στην Γκέλυ Μμαδεμλή και το περιοδικό CITY.

Πότε ξεκίνησαν τα Χείλια Λουλούδια; Τι μεσολάβησε μέχρι αυτόν τον Απρίλιο, όταν και θα εμφανιστείτε στο club του Μύλου;
Tα Χείλια Λουλούδια δημιουργήθηκαν το 1998 στη Θεσσαλονίκη. Κάναμε δειλά – δειλά κάποιες συναυλίες. Ψαχνόμασταν για το τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε. Ποτέ δεν το βρήκαμε τελικά. Οι μουσικοί ερχόντουσαν και φεύγανε. Κάποια στιγμή το διαλύσαμε, δεν είχε νόημα. Τα τότε προβλήματα της μπάντας μόνο με απομακρύνανε από αυτά που είχα στο κεφάλι μου. Από το 2003 διαλυθήκαμε και άρχισα να δουλεύω στο σπίτι. Με πολλούς φίλους που ηχογράφησαν έκανα αρκετά cdάκια. Δεν είχα παρά στο βάθος του μυαλού μου τα Χείλια Λουλούδια. Ήρθε το 2009. Μέσα σε μια εβδομάδα βρήκα τους καινούργιους μου συνταξιδευτές. Με τον Κώστα και τον Δημήτρη παίζαμε καιρό στους 2L8. Ο Nίκος ο Μάνος και ο Βασίλης είναι χρόνια φίλοι και πρώην μουσικοί των λουλουδιών. Κανονίσαμε ένα τζαμάρισμα. Η συνέχεια θα ξεδιπλωθεί στη σκηνή.

Γιατί «Χείλια» και γιατί «Λουλούδια»; Πώς προέκυψε ο τίτλος; (Υπάρχει και το γνωστό τσιτάτο «Ας αφήσουμε χίλια λουλούδια ν’ ανθίσουν»)
Δεν ξέρω γιατί. Πάντα αυτές οι δύο λέξεις ήταν στην ίδια παρέα.

Πώς θα περιέγραφες τον ήχο σας σε κάποιον που δεν έχει ακούσει ποτέ τη μουσική σας; Ποια είναι η σημαντικότερη αλλαγή στον ήχο σας όλα αυτά τα χρόνια; Πλέον είμαστε μπάντα. Είμαστε 5 άνθρωποι και ο καθένας κάνει ό,τι έχει στο κεφάλι του. Ο ήχος μας είναι σαν να ακούς μουσική, ενώ τα αυτιά σου είναι κάτω από την επιφάνεια του νερού

Διαλέγεις να τραγουδάς σε ελληνικό στίχο. Πολλοί θα έλεγαν, ίσως, πως ο ελληνικός στίχος είναι ασυνήθιστος για το είδος που προασπίζονται τα «Χείλια Λουλούδια», σε ενοχλεί αυτή η παρατήρηση; Σκέφτηκες ποτέ να γράψεις στα αγγλικά.
Πρώτα από όλα δεν προασπιζόμαστε κανένα είδος. Πάντα στα ελληνικά  έγραφα. Δεν πιστεύω στις φόρμες. Δεν βρίσκω λόγο να κάνω αγγλικά. Στα ελληνικά  σκέφτομαι.

Δουλεύεις πολλές ώρες μόνος στον μείκτη σου. Ανησυχείς ίσως πως ζωντανά δεν μπορεί να αποδοθεί το αποτέλεσμα που πετυχαίνεις στο στούντιο;
Κοίτα μόνος έγραφα τα πάντα. Χορωδίες, ορχήστρες, ηλεκτρονικά. Στο live βρίσκουμε άλλους δρόμους. Πιο έντονη κατάσταση. Με αρκετές εκπλήξεις. Μου αρέσει να αλλάζουν τα κομμάτια με τον καιρό.

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής δεν είναι απαραίτητο στοιχείο στις ηχογραφήσεις σας. Πού οφείλεται αυτή η επιλογή;
Δεν ήταν ακριβώς επιλογή. Απλά είχα ένα 8κάναλο της Korg. Εκεί έκανα 6 δουλειές. Είναι απίστευτα μαζοχιστικό να πρέπει να παίξεις χωρίς δυνατότητα κόψε-ράψε. Αλλά σου μαθαίνει να παίζεις σωστά. Και να μιξάρεις. Χωρίς βοηθήματα.

Διανέμεις όλα τα τραγούδια σου μέσω της σελίδας σου στο ίντερνετ. Δεν σε ενδιαφέρει η τυπική διανομή, σε cd μέσω δισκοπωλείων, άρα ίσως και οι οικονομικές απολαβές από μια τέτοια στρατηγική;
Η ιστορία είναι γνωστή. Καμιά εταιρία δεν προσφέρει τίποτα. Ούτε καν μια παραγωγή της προκοπής. Θέλουν να τους τα πας πακετάκι έτοιμο. Και εννοείται πως δεν παίρνεις και φράγκο. Το να βγάλω επίσης ένα cd σε μια μικρή εταιρία και να το έχει ένα δισκάδικο στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα το βρίσκω ματαιόδοξο. Στους φίλους μου το δίνω έτσι και αλλιώς. Έχω μοιράσει εκατοντάδες cd τα τελευταία χρόνια. Αν είναι να μπούμε στο σύστημα, τουλάχιστον ας αξίζει τον κόπο. Το σάιτ μας είναι το παράθυρο επικοινωνίας με τον κόσμο. Στο aoua.gr θα δίνονται τα πάντα, πάντα.

Θα έλεγες πως υπάρχουν συγκεκριμένα μοτίβα, θέματα για τα οποία τραγουδάς;
Ο χρόνος που περνάει αλλάζει συνεχώς τα δεδομένα σε σχέση με τον στίχο. Αυτόν τον καιρό τραγουδάμε για τη λήθη και για την αρχή.

Ξεχωρίζεις κάποιο από τα τραγούδια σου για κάποιο λόγο; Θα πρέπει να έχεις κάποια αδυναμία…
Αγαπημένα είναι τα καινούργια συνήθως. Το αγαπημένο μου αυτή την εποχή είναι βασισμένο σε ένα ποίημα του Μίλτου Σαχτούρη «Του θηρίου». Θα το ακούσεις.

Διασκευάζετε και ένα τραγούδι από τα Διάφανα Κρίνα, το «Χρειάζομαι μέρες». Εσύ ως μουσικός και ως άνθρωπος, τι χρειάζεσαι περισσότερο;
Θα απαντήσω με στίχους από ένα ολοκαίνουργιο κομμάτι. Την προσευχή «Θεέ μου ευλόγησέ μας με φανατισμό και αυτιστικές φιλοδοξίες, μάθε μας την γλώσσα των ματιών, να μιλάμε στις δολοφονημένες Κυριακές».

«Μόνος στόχος η μουσική», αναφέρεις στη σελίδα σου. Πώς θα ξέρεις πως έχεις κατακτήσει αυτόν το στόχο;
Δεν θέλω να τον κατακτήσω. Μου αρκεί να νιώθω καλά κάνοντας μουσική. Ο μούτσος περνάει πάντα καλύτερα από τον καπετάνιο!

Τελικά, γιατί τόσα ψαράκια στους δίσκους σας;
Γιατί όπως είπε κ ο Iggy Pop, το ψάρι ξέρει!

info:
Tα Χείλια Λουλούδια στο Club του Μύλου Ανδ. Γεωργίου 56, Τ: 2310 551836,
Παρασκευή 9/4, ώρα έναρξης 21.00, εισιτήρια 10€

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε