Χρήστος Ντεκίδης - Έλληνες συγγραφείς προτείνουν τα αγαπημένα τους βιβλία

Χρήστος Ντεκίδης - Έλληνες συγγραφείς προτείνουν τα αγαπημένα τους βιβλία

Χρειάστηκε να «σκάψω» στην βιβλιοθήκη μου, για να ανταποκριθώ στην πρόκληση του cityportal, που αρχικά αντιμετώπισα με δυσπιστία. Έλληνες συγγραφείς που εκδόθηκαν πριν το 80; Τι το ενδιαφέρον θα είχαν να παρουσιάσουν αναγνώσματα με ηλικία πάνω από σαράντα χρόνια; Ένα δυο ονόματα που μου ήρθαν στα γρήγορα στο μυαλό μου φάνηκαν ανοίκεια και μάλλον ανεπαρκή. Εντάξει, υπάρχουν τιτάνες της γραφής από τους παρελθόντες αιώνες, που έχουν γίνει κλασικοί στο παγκόσμιο στερέωμα αλλά αυτοί ήταν ξένοι, όχι Έλληνες. Οι μόνοι που μου φάνηκε ότι θα μπορούσαν να τους αντιμετωπίσουν στα ίσια θα ήταν οι αρχαίοι μας τραγωδοί, αλλά εδώ θα έπρεπε να κάνουμε ένα άλμα μεγαλύτερο των δύο χιλιάδων ετών για να παρακάμψουμε τον μαρασμό που έφεραν ρωμαϊκές, βυζαντινές, οθωμανικές και άλλες κυριαρχίες που απογύμνωσαν αυτό τον τόσο παραγωγικό τόπο από το πνεύμα του.
 
Δύσπιστα, λοιπόν, σκάλισα τα ράφια με τα βιβλία και χαιρετήθηκα, για μια ακόμη φορά, με μια κάποια συγκίνηση μπορώ να παραδεχτώ, με τους παλιούς μου γνωστούς. Σαν να έμπαινα σε αίθουσες γεμάτες γλυπτά, κλειστές και σκονισμένες από χρόνια, που περίμεναν ένα αεράκι και μια αχτίδα φως για να αστράψουν και πάλι τα λαμπρά μάρμαρα. Και μου πήρε πολύ και ήταν δύσκολο, σας το λέω, να ξεχωρίσω τους πέντε που έπρεπε, καθώς οι αναμνήσεις από τα διαβάσματα ανέβλυζαν μέσα μου και έφερναν στην επιφάνεια σκόρπιες φράσεις και εικόνες, πλοκές και συναισθήματα, ιδέες μεγάλες και παραστατικά σχήματα λόγου, όλα τυπωμένα στο ταπεινό χαρτί που κιτρίνισε με τα χρόνια.

Έμαθα να διαβάζω, με την εποπτεία της υπομονετικής μου γιαγιάς, από ένα μικρό βιβλιαράκι που μίλαγε για την νοικοκυροσύνη, για το ομαδικό πνεύμα, για την τίμια δουλειά και τον σκληρό αγώνα που απαιτείται για να αποκτήσεις την αξιοπρέπεια σου. Η Πηνελόπη Δέλτα με το «Παραμύθι χωρίς όνομα» μας δείχνει ότι με ομόνοια και σύνεση μπορούμε ως άνθρωποι, αλλά και λαός, να κερδίσουμε την αυτοεκτίμηση αλλά και τονσεβασμό των άλλων. Ένα βιβλίο για ενήλικες μεταμφιεσμένο σε παιδική ιστορία. Ακόμη και σήμερα, το βιβλιαράκι αυτό, με τριμμένα τα σκληρά εξώφυλλα και ξεθωριασμένα τα χρώματα, λάμπει με την απλότητα του.
 
Και μιας και μιλάμε για διδαχές ιδού ο ευκολότερος τρόπος να μάθουν και να αγαπήσουν οι έφηβοι, και όχι μόνο, τους αρχαίους μας μύθους. Ο πολυγραφότατος Νίκος Τσιφόρος μας προσφέρει την «Ελληνική Μυθολογία» του. Ένας συγγραφέας που μας έδωσε ανεπανάληπτες ατάκες μέσα από τα σενάρια των παλιών ελληνικών ταινιών, ζωντανεύει ξανά,με αστείρευτο χιούμορ, θεούς, ημίθεους και ήρωες, για να επαναλάβουν άθλους αλλά και να χαρίσουν χαμόγελα στον αναγνώστη. Αν και ορισμένες από τις ερμηνείες των μύθων θεωρούνται πια ξεπερασμένες από την σύγχρονη αρχαιολογία οι πηγές του είναι στέρεες και θα μάθετε διασκεδάζοντας. Η ευτράπελη απόδοση θα σας ανοίξει την όρεξη να διαβάσετε και άλλα από τα πολλά που έχει γράψει αυτός ο πολυτάλαντος άνθρωπος.

Μένοντας για λίγο ακόμη στην αρχαιότητα, ο Άγγελος Σ. Βλάχος, ως λεκτικός χαμαιλέων, μας μιλά με την φωνή του υπηρέτη στο «Ο κύριος μου Αλκιβιάδης» και μας δίνει τον βίο ενός γητευτή των μαζών, ηγέτη πότε του στρατού της πατρίδας του και πότε συμβούλου των εχθρών της. Λατρεμένου για το κάλλος και την ευφυΐα του και μισητού για την εγωπάθεια και τον ναρκισσισμό του. Ενός ακροβάτη της πολιτικής και μαέστρου της χειραγώγησης που έζησε στην κόψη του σπαθιού και πέθανε από αυτό. Ένα έργο που διηγείται την ζωή του πρώτου σταρ της ανθρώπινης ιστορίας τιμημένο με το βραβείο Ουράνη.
 
Μια πιο πικρή και βαθιά ιστορία μας αφηγείται ο Μ. Καραγάτσης με τον «Συνταγματάρχη Λιάπκιν». Ο ξεριζωμός, η αδυναμία προσαρμογής και τα ανθρώπινα πάθηπου αποδεικνύονται ισχυρότερα της θέλησης σε μια ρέουσα αφήγηση. Γεννημένος πεζογράφος ο Καραγάτσης γράφει με φαντασία στην πλοκή και χαρακτηριστική άνεση. Οι χαρακτήρες του ζωντανοί και ανάγλυφοι είναι παγιδευμένοι στο σκηνικό που έχει στηθεί γύρω τους και προσπαθούν απεγνωσμένα να δημιουργήσουν την ανατροπή, αυτού, που μοιραία γνωρίζουν ως αναπόφευκτο.
 
Με άλλο ύφος και βιωματική γραφή μας παραδίδει ο Ηλίας Βενέζης την «Γαλήνη» του. Μια ωδή στην δύναμη της ανθρώπινης ψυχής να αντιπαλεύει αέναα την απόλυτη καταστροφή και να σηκώνει το σώμα κάθε φορά που αυτό πέφτει. Και εδώ η πραγματικότητα, ζοφερή και ανελέητη πλακώνει τα κεντρικά πρόσωπα. Το όνειρο, όμως, η ελπίδα, τους κρατάει ζωντανούς, σαν τα ταπεινά βλαστάρια, που με τις τρυφερές τους ρίζεςκαταφέρνουν να τρυπούν και τον πιο σκληρό βράχο. Ο άνθρωπος θα αναγκαστεί να ξεχάσει, να οραματιστεί το αδύνατο, να παλέψει ή να τραπεί σε φυγή, να αγνοήσειτα προειδοποιητικά σημάδια με απώτερο σκοπό να ζήσει μια στιγμή αναπαμού, ένα ελάχιστο χρονικό σημείο ηρεμίας μέσα στο μακρύ ταξίδι της ζωής.
 
Διάλεξα πέντε λόγω περιορισμού και με προσωπικά κριτήρια, υπάρχουν όμως πολλοί περισσότεροι όπως θα έχετε ανακαλύψει εσείς που διαβάζετε.

Και μια σημείωση. Εσείς που επιμένετε χρόνια τώρα να εμπλουτίζετε την βιβλιοθήκη σας.
Ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά. Δεν είναι ένα απλό έπιπλο, είναι η αφετηρία σας, η εξέλιξη
σας, τα όσα σας άρεσαν και τα όσα απορρίψατε. Είστε εσείς.

Χρήστος Ντεκίδης 

Ο Χρήστος Ντεκίδης γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1962.
Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1980 και υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία για είκοσι χρόνια ως πιλότος σε αεροσκάφη αναχαίτισης και εκπαιδευτής νέων χειριστών.
Το 2000 ίδρυσε ταξιδιωτικό γραφείο και για έντεκα χρόνια ασχολήθηκε με αυτό, ικανοποιώντας παράλληλα και το πάθος του για ταξίδια.
Έχει ταξιδέψει σε πάνω από εβδομήντα χώρες, σε πολλές από τις οποίες περισσότερες από μία φορά, διαμένοντας μεγάλα διαστήματα σε αυτές.
Έχει δημοσιεύσει ταξιδιωτικά άρθρα και μικρά διηγήματα.
Η τυχερή μέρα του Γκούντερ Νόιμαν είναι το πρώτο του βιβλίο.

Υπάρχουν βιβλία που κατέχουν ξεχωριστή θέση στο μυαλό και στην καρδιά μας. Βιβλία που μας καθορίζουν, δεν τα ξεχνάμε ποτέ και κατά καιρούς ανατρέχουμε ξανά και ξανά στις σελίδες τους, διότι από τότε που τα διαβάσαμε για πρώτη φορά έχουν γίνει ένα κομμάτι από εμάς. Αυτή είναι άλλωστε και η αξία ενός λογοτεχνικού έργου: με τον όσο πιο αρμονικό και ολοκληρωμένο συνδυασμό μορφής και ύφους, πρώτα να μας συγκινεί και κατόπιν να περνά ανεξίτηλα και παιδευτικά στη σκέψη μας. Η ελληνική λογοτεχνία έχει να επιδείξει πλείστα όσα σημαντικά έργα που αποτύπωσαν μέσα από την πλοκή τους το ιστορικό γίγνεσθαι της εποχής τους και με όχημα τους χαρακτήρες των ηρώων τους σκιαγράφησαν προβλήματα και δεινά, προβληματισμούς και οράματα, καθώς και διαφορετικές οπτικές γωνίες του κόσμου. Έργα που η λογοτεχνική τους δύναμη παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, όπως και το γεγονός ότι ένας συγγραφέας είναι πρώτα και κύρια αναγνώστης, το cityportal.gr καλεί αγαπημένους σας σύγχρονους συγγραφείς να φανερώσουν τα δικά τους αγαπημένα βιβλία από την ελληνική λογοτεχνία, γραμμένα από το 1980 και πίσω, βιβλία που τους καθόρισαν και θα βοηθήσουν και όλους εμάς στην αναζήτηση των αναγνώσεών μας.
Μαρία Ψωμά Πετρίδου

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως