Ζητιάνος, άστεγος ή μια μεγαλοφυΐα;

Βλέποντας την εικόνα αυτού του άνδρα οι περισσότεροι πίστεψαν ότι πρόκειται για έναν ζητιάνο, ή άστεγο, έναν αλήτη. Και όμως, είναι ο Ρώσος Μαθηματικός Γκριγκόρι Γιακόβλεβιτς Πέρελμαν φωτογραφημένος σε ένα βαγόνι του μετρό από έναν Ρώσο blogger.

Και για να το κάνουμε ακόμη πιο ενδιαφέρον αρκεί να πούμε ότι αυτός ο τύπος, αρνήθηκε να παραλάβει 1.000.000 δολάρια και το θεωρούμενο ως Νόμπελ των μαθηματικών Μετάλλιο Φιλντς το 2006.

Ο Γκριγκόρι Γιακόβλεβιτς Πέρελμαν (Grigori Yakovlevich Perelman)  που γεννήθηκε στο Λένινγκραντ  της Ρωσίας στις 13 Ιουνίου 1966 έλυσε από τα πιο επίμαχα μαθηματικά προβλήματα, το Υπόθεμα της Poincaré.

Είναι ο μαθηματικός που έλυσε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χιλιετίας

Ο Πέρελμαν είχε μια εξαιρετική μαθηματική ικανότητα από νεαρή ηλικία και εξέπληξε τη διεθνή κοινότητα των μαθηματικών όταν ανακοίνωσε τη λύση του Προβλήματος του Poincaré το 2003. Το πρόβλημα αυτό είχε παραμείνει ανεπίλυτο για πολλές δεκαετίες και αφορούσε τη γεωμετρία των τοπολογικών χώρων.

Η λύση του Πέρελμαν ελήφθη με μεγάλο ενθουσιασμό από την μαθηματική κοινότητα και οδήγησε στην απονομή του Fields Medal, του υψηλότερου βραβείου στα μαθηματικά, το 2006. Ωστόσο, ο Πέρελμαν αρνήθηκε το βραβείο και αργότερα αποσύρθηκε από τον κόσμο των μαθηματικών, ζώντας σε απομόνωση.


Στην πόλη της Αγίας Πετρούπολης μπορείς να συναντήσεις νέους με μπλουζάκια με την εικόνα του Perelman και τρεις λέξεις: «Δεν αγοράζονται όλα».


Αρνήσεις παραλαβής βραβείων

Ο Διδάκτωρ των μαθηματικών Περελμάν έγινε ο πρώτος επιστήμονας που αρνήθηκε να παραλάβει το θεωρούμενο ως Νόμπελ των μαθηματικών Μετάλλιο Φιλντς το 2006 λέγοντας: «Τα χρήματα ή η δόξα δεν με ενδιαφέρουν. Δεν θέλω να με επιδεικνύουν όπως ένα ζώο σε ζωολογικό κήπο. Δεν είμαι ένας ήρωας των μαθηματικών. Δεν είμαι καν επιτυχημένος· γι’ αυτό δεν θέλω να βρεθώ στη θέση του να πρέπει να με κοιτάνε όλοι» . Ο Περελμάν, ενώ έχει δεχθεί το βραβείο της Μαθηματικής εταιρείας του Λένινγκραντ το 1991, αρνήθηκε να παραλάβει εκτός από το μετάλλιο Φιλντς το 2006, άλλα δύο βραβεία: το βραβείο της Ευρωπαϊκής μαθηματικής εταιρείας το 1996 και το βραβείο της χιλιετηρίδας (αγγλ: Millennium Prize) το 2010 από το Ινστιτούτο Clay Mathematics

Είναι ακόμη ιδιαίτερο το γεγονός ότι τα τρία άρθρα που συνέταξε όσον αφορά την απόδειξη της περίφημης «εικασίας», τα ανήρτησε στην ιστοσελίδα ελεύθερης διακίνησης επιστημονικών άρθρων του αμερικανικού πανεπιστημίου Κορνέλ http://arxiv.org/ αντί να καταθέσει την εργασία του σε ένα έγκυρο επιστημονικό περιοδικό με αξιολόγηση από ομότιμους κριτές.

Για να αντιληφθεί κανείς πόσο περίπλοκη ήταν η εικασία του Πουανκαρέ, αρκεί να αναφέρουμε ότι ιδιοφυείς μαθηματικοί χρειάστηκε να εργαστούν επί τέσσερα χρόνια για να ελέγξουν την εγκυρότητα της απόδειξης του Περελμάν. Εκτιμάται ότι η επιβεβαίωση της λύσης του γρίφου θα συμβάλει καθοριστικά στην κατανόηση που έχουμε για τον χώρο, ακόμη και στη γνώση μας για το «σχήμα» του σύμπαντος

Συνεντεύξεις

Σε μια σπάνια συνέντευξή του στην καθημερινή εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» διηγήθηκε ότι προσπάθησε να καταλάβει πώς ο Ιησούς περπάτησε πάνω στο νερό: «προσπαθούσα να υπολογίσω την ταχύτητα με την οποία περπατούσε πάνω στο νερό», δήλωσε. Εξήγησε επίσης ότι αρνήθηκε την αμοιβή του ενός εκατομμυρίου δολαρίων του Ινστιτούτου Clay Mathematics για τη λύση του προβλήματος του Ανρί Πουανκαρέ, γιατί όπως είπε «γνωρίζω πώς να κυβερνήσω το σύμπαν· γιατί να τρέξω πίσω από ένα εκατομμύριο δολάρια;» (wikipedia)

Η ανάληψη αυτού του δύσκολου μαθηματικού προβλήματος και η επίλυσή του από τον Πέρελμαν θα μείνουν στην ιστορία ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στον χώρο των μαθηματικών. Ο Γκριγκόρι Πέρελμαν έγινε γνωστός όχι μόνο για τις μαθηματικές του ικανότητες, αλλά και για την ασυνήθιστη προσωπικότητά του και την απόφασή του να απομονωθεί από την κοινωνία.


Γράφει ο Πέτρος Γραμμενίδης

Θεσσαλονίκη: αυτή είναι η καλύτερη βόλτα στα κάστρα και είναι δωρεάν (video)

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε