Ζύμη για πιροσκί από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ζύμη για πιροσκί από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Φτιάξτε μια σπιτική λιχουδιά με τη μοναδική αυτή ζύμη για πιροσκί και απολαύστε γεύση ανεπανάληπτη με τη γέμιση της επιλογής σας!
Υλικά Συνταγής
    400 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου)
    2 κ.γλ. ξερή μαγιά
    1 ½ κ.γλ. αλάτι
    1 κ.γλ. ζάχαρη
    1 κρόκο αυγού
    200 γραμ. φρέσκο χλιαρό γάλα
    150 γραμ. βούτυρο λιωμένο
Εκτέλεση
Για την αυθεντική, αφράτη ζύμη για πιροσκί, βάζουμε σε μπολ το αλεύρι και τη μαγιά και σε άλλο μπολ χτυπάμε το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι, τον κρόκο και το βούτυρο και τα ρίχνουμε στο αλεύρι.
Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να μαζευτούν σε μπάλα. Δουλεύουμε λίγο τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι να γίνει λεία, απαλή και εύπλαστη. Τη βάζουμε σε μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο, σε χλιαρό σημείο, για περίπου 45′.
Αφού ετοιμάσουμε και τη γέμιση της επιλογής μας,  αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και την πατάμε να ξεφουσκώσει. Τη ζυμώνουμε ελαφρά. Ανοίγουμε φύλλο με πάχος 0,5 εκ. και κόβουμε δίσκους με διάμετρο 10 εκ. Βάζουμε από 1 κ.σ γέμιση. Βρέχουμε τις άκρες. Κλείνουμε τις ενώσεις και ρολάρουμε το πιροσκί στο χέρι μας, δίνοντάς του σχήμα λουκάνικου.
Ακουμπάμε τα πιροσκί σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, αραιά μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν.
Αφού τα τελειώσουμε αφήνουμε για 15′-20′ να ξεφουσκώσουν, τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού ή με γάλα και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C, για περίπου 25′ μέχρι να ροδίσουν. Ζεστά είναι ακαταμάχητα.
Πηγή argiro.gr
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε