Σύνολο ανατολικής κλασικής μουσικής «Ψαλτήρα» Τμήμα Μουσ. Σπουδών ΑΠΘ

Σύνολο ανατολικής κλασικής μουσικής «Ψαλτήρα» Τμήμα Μουσ. Σπουδών ΑΠΘ | Μέγαρο Μουσικής

Το Σύνολο Ανατολικής Κλασικής Μουσικής «Ψαλτήρα» ιδρύθηκε το 2019 στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια Ομάδα Μελέτης, η οποία συνδυάζει τη μουσικολογική έρευνα με την πρακτική εφαρμογή, με σκοπό την ανάπτυξη της μουσικότητας και την απόκτηση βιωμάτων και πρακτικών γνώσεων των μουσικών, σχετικά με τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή κληρονομιά στον στίβο της εξωτερικής μουσικής, και ειδικά της Λόγιας Μουσικής της Πόλης. Οι μουσικοί ενώνουν τις φωνές τους με τον ήχο μουσικών οργάνων παραδοσιακής ή/και κλασικής ανατολικής μουσικής όπως κανονάκι, ούτι, λάφτα, πολίτικη λύρα, μπεντίρ, νέι, κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΟΛA τα ΦΕΣΤΙΒΑΛ, οι συναυλίες και οι μεγάλες θεατρικές παραστάσεις που θα γίνουν καλοκαίρι 2022 στη Θεσσαλονίκη

Το σύνολο εμφανίστηκε σε διάφορες τιμητικές εκδηλώσεις του ΑΠΘ, συνέδρια, ημερίδες βυζαντινής μουσικής, εγκαίνια έκθεσης στον πολυχώρο Ισλά Χανέ και στο διήμερο επετειακών εκδηλώσεων “200 χρόνια από το 1821” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ένα ταξίδι για τους ακροατές στον κόσμο της Ανατολής, θα ενωθούν οι ήχοι από τη βυζαντινή μουσική παράδοση με κομμάτια της Λόγιας μουσικής της Πόλης και τραγούδια μικρασιάτικα, αστικά και δημοτικά. Ακολουθώντας το νήμα μιας καλλιτεχνικής και μουσικολογικής αφήγησης, θα ακουστούν τα εξής κομμάτια: απόσπασμα του κρατήματος «Η βιόλα» του Αγίου Ιωάννου Κουκουζέλη (14ος αι.), το Ιράκ σεμάϊ του Ιμπραχίμ Αγά (17ος αι.), το σεμάϊ «Κύματα θαλάσσης» που αποδίδεται στον Πρίγκιπα Δημήτριε Καντεμίρ, αποσπάσματα από το έντεχνο «Μακαμλάρ Κιάρι» του Γιάγκου Καρατζά και Γιάγκου Θεολόγου, το Μουστεάρ πεσρέφι του λυράρη Νικολάκη (τέλη 19ου – αρχές 20ου αι.) και το Σενταραμπάν σαζ σεμάϊ του Σεμίλ Μπέη, από την ίδια εποχή. Αυτοί οι ήχοι θα διαδέχονται από τη λαϊκή μούσα, με τραγούδια παλαιότερα και νεότερα, όπως «Τ’αηδόνια της Ανατολής» (17ος αι.), «Μοναχογιός ο Κωνσταντής», «Καναρίνι μου γλυκό», «Από ξένο τόπο», «Μενεξέδες και ζουμπούλια», «Βασιλικός» και «Γιωργίτσα». Στο τέλος της συναυλίας θα ακουστεί το έντεχνο τραγούδι «Η Παναγιά» του Αποστόλου Καλδάρα, από τον κύκλο «Βυζαντινός Εσπερινός».

Σύνολο Ανατολικής Κλασικής Μουσικής «Ψαλτήρα» ΑΠΘ
Υπεύθυνη συνόλου Μαρία Αλεξάνδρου,
Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ

Aτζέντα Θεσσαλονικης: Τι να κάνω στη Θεσσαλονίκη σήμερα, αύριο και τις επόμενες μέρες. Δες ΕΔΩ όλα όσα γίνονται (σινεμά, πρόγραμμα κινηματογράφων, τηλεόρασης θέατρο, παραστάσεις, χορός, συναυλίες, Live, νυχτερινή ζωή, μπουζούκια, ομιλίες, εκθέσεις εικαστικών, γονείς και παιδί, Διαγωνισμοί, Εκδηλώσεις με εισιτήριο αλλά και ΔΩΡΕΑΝ. Είναι ο πλέον έγκυρος και πλήρης οδηγός για διασκέδαση – έξοδο στη Θεσσαλονίκη!

► Info

Σύνολο ανατολικής κλασικής μουσικής «Ψαλτήρα» Τμήμα Μουσ. Σπουδών ΑΠΘ | Μέγαρο Μουσικής

Ημερομηνία: Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022 στις 21:30 

Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

Πλατεία,
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Διαβάστε επίσης:

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, πρόγραμμα καλοκαίρι 2022

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε