Αναβίωση εθίμων για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου

Αναβίωση εθίμων για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου στην Ελλάδα

Πιστοί στο σημερινό (Δευτέρα του Πάσχα 25-4-2022), ραντεβού για το έθιμο οι αναρριχητές και απλοί πολίτες του Καστρακίου Καλαμπάκας, αλλά και εκατοντάδες επισκέπτες που έσπευσαν να δουν από κοντά τους αναρριχητές να μεταφέρουν τα μαντήλια – τάματα στον ιερό βράχο του Αη Γιώργη του Μαντηλά.

Αναβίωση του εθίμου που αφορά το κρέμασμα των μαντηλιών στον Άη Γιώργη τον “Μανδηλά” στo Καστράκι Μετεώρων, Δευτέρα 25 Απριλίου 2022.
(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας

Εκατοντάδες μαντήλια-τάματα από τους πιστούς που συνέρρεαν από νωρίς σήμερα το πρωί στο ξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, κάτω από τον επιβλητικό ιερό βράχο των Μετεώρων, όπου βρίσκεται η ερειπωμένη σκήτη, ανέβασαν αναρριχητές και κάτοικοι του Καστρακίου και όχι μόνο, κάνοντας συγχρόνως το τάμα τους.

Από νωρίς το πρωί έγινε η προεργασία της αναρρίχησης από έμπειρους αναρριχητές της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας,  σταθεροποιήθηκαν τα σχοινιά και στη συνέχεια πολλοί δοκίμασαν τις δυνάμεις τους σκαρφαλώνοντας στο βράχο.

Με κομμένη την ανάσα όμως οι επισκέπτες και προσκυνητές παρακολουθούσαν την εξέλιξη. Συγχρόνως τελέσθηκε η Πανηγυρική θεία λειτουργία (θα ακολουθήσει βίντεο και φωτογραφίες ξεχωριστά), στο ομώνυμο εξωκλήσι που είναι χρισμένο κάτω από τον ιερό βράχο, όπου οι πιστοί προσήλθαν να λάβουν ένα κομματάκι μαντήλι – τάμα από τα μαντήλια του Άη Γιώργη.

Oι καβαλάρηδες της Πρέβεζας

Τηρήθηκε φέτος το έθιμο της μεταφοράς της εικόνας του Αγίου Γεωργίου στο ομώνυμο εκκλησάκι στο Σκαφιδάκι στην Πρέβεζα.

Το έθιμο της μεταφοράς της εικόνας του Αγίου Γεωργίου στο ομώνυμο εκκλησάκι στο Σκαφιδάκι στην Πρέβεζα, Κυριακή του Πάσχα 24 Απριλίου 2022. Την εικόνα έδωσε ο ιερέας του Ναού του Αγίου Θωμά στους καβαλάρηδες, αμέσως μετά τον εσπερινό, οι οποίοι την πέρασαν από το χωριό και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο εκκλησάκι. Εκεί την παρέδωσαν στον ιερέα προκειμένου να βρίσκεται στη θέση της ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία. Πρόκειται για ένα έθιμο το οποίο τα τελευταία χρόνια αναβιώνει στο χωριό του Αγίου Θωμά την παραμονή της γιορτής του Αγίου Γεωργίου.
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ/EUROKINISSI)

Την εικόνα έδωσε ο ιερέας του Ναού του Αγίου Θωμά στους καβαλάρηδες, Δημήτρη Κολιό και Γιώργο Σάλιαρη, αμέσως μετά τον εσπερινό, οι οποίοι την πέρασαν από το χωριό και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο εκκλησάκι.

Εκεί την παρέδωσαν στον ιερέα προκειμένου να βρίσκεται στη θέση της αύριο ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, όπου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία.

Πρόκειται για ένα έθιμο το οποίο τα τελευταία χρόνια αναβιώνει στο χωριό του Αγίου Θωμά την παραμονή της γιορτής του Αγίου Γεωργίου.

Πηγή:trikalaola.gr,

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως