Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονίκη

Αναζητείται η ουσία διορθώσεων της Θεσσαλονίκης!

Θεσσαλονίκη 6.2.2024: Οι προοπτικές για την αναπτυξιακή αλλαγή της πόλης είναι υπαρκτές, απαιτούνται όμως οι σωστές εκείνες παρεμβάσεις ώστε να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που κρατάνε την πόλη στον πάτο της ΕΕ σε αγοραστικές αξίες εισοδημάτων.

Διάφορες εκδηλώσεις  για τη Θεσσαλονίκη, με δήθεν χρονικό ορόσημο το 2030, με αναζήτηση της ταυτότητας της πόλης, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά.. ποια ταυτότητα, του ύψους ή του βάθους; Βοηθάει και ο διάλογος εκτός μονολόγων κρατικών φορέων… όταν υπάρχει!

Ακούγονται ομιλίες για πληθωρικό ΑΕΠ,  επενδύσεις μέσω ΕΣΠΑ (ενώ είναι μόνο 1/%ο του ΑΕΠ), γίνονται αναφορές σε …ταινίες αλά Χόλιγουντ με 60Μ€, που χαρίστηκαν τα 20Μ, με την πιο πρόσφατη το ”The Bricklayer” να δείχνει μια Θεσσαλονίκη όπου οι πρωταγωνιστές παίρνουν το μετρό ή έχουν πινακίδες άλλης χώρας (και το κοινό να ξεσπά σε …γέλια…).

Μετρό και flyover λοιπόν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, πράγμα αναμενόμενο με το οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα που βιώνει η πόλη. Ως κερασάκι στην τούρτα ήρθε και η αέρια ρύπανση με τη βεβαιότητα ότι μετά τα πρόστιμα του 2022 και 2023, περίτρανα και το 2024 θα καταγραφεί νέα υπέρβαση των προβλεπόμενων ορίων σε ετήσια βάση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πόλη. Πιθανότατα, τη νέα καταδίκη από την ΕΕ για τη ρύπανση την έχουμε το …τσεπάκι μας για ακόμα μια χρονιά…

Κυρίως έγινε αποδεκτό ότι το ΑΕΠ είναι στον πάτο. Στην 9η θέση μεταξύ περιφερειών και το 2023 (από την 1η θέση), στο 60% του ΑΕΠ Αττικής (από το 114%) και ο αντίλογος είναι “πληθωρικός”.
Η ρύπανση σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις σημειώνεται περίπου διπλάσια δυτικά, όπου υπάρχει και η μοναδική μεγάλη πηγή ρύπανσης. Τα αυτοκίνητα και οι καμινάδες θέρμανσης των κτιρίων παντού είναι ίδια. Το fly-over υπήρχε και πέρυσι; Ακόμη, και τη δυσοσμία που το ΑΠΘ εντόπισε τη μια πηγή δυτικά, πάλι αναφέρεται ότι δεν βρέθηκε ρύπανση και … αναζητείται. Ουσιαστικά όλοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει, γιατί δεν γίνεται;

Αποσιωπήθηκε το χάσμα ΑΕΠ Αττικής – Θεσσαλονίκης που είναι στο 60%, τα 2 μέτρα και 2 σταθμά που εφαρμόζονται μόνο στη Θεσσαλονίκη, κόντρα στην Ελληνική αλλά και νομοθεσία της ΕΕ.

Η ανάπτυξη δεν μπορεί να περιμένει

Η Θεσσαλονίκη ως μια σύγχρονη, αναπτυγμένη πόλη σήμερα όπου οι κάτοικοί της δεν μπορούν να βιώνουν ένα καθημερινό μαρτύριο,  δεν μπορεί να περιμένει ατζέντες του 2030, του 2040 κοκ. Χρειάζεται δράσεις και διορθώσεις ...χθές σε όλους τους τομείς. Από τα απλά και καθημερινά που άπτονται της αστικής κινητικότητας έως τις παρεμβάσεις εκείνες και τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που θα βγάλουν την πόλη από τον βάλτο…

Και αυτό γιατί, η πόλη και η ΠΚΜ έχει ήδη χάσει μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ και έχει φτωχοποιηθεί εδώ και μια εικοσαετία. Συνέπεια της οικονομικής αποσταθεροποίησης της χώρας αλλά κυρίως της αποπαραγικοποίησης της περιοχής μας, δηλαδή της έλλειψης εσωτερικού, δικού μας πλούτου είναι όλα τα δεινά που ζούμε σήμερα οι Θεσσαλονικείς. Και αυτό φαίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρα από πρόσφατες δηλώσεις νεοεκλεγέντων δημάρχων ότι τα ταμεία όχι μόνο είναι άδεια αλλά παρουσιάζουν έλλειμμα και ως συνέπεια δυσκολεύονται να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους.

Άλμα προς τα εμπρός

Στοχευμένες κινήσεις και νέες παραγωγικές επενδύσεις, οδηγούν σε νέο ΑΕΠ και αναστρέφουν το κλίμα της βύθισης της περιοχής. Το ζητούμενο είναι η περιοχή να μπορεί να παραγάγει. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το άλμα της πόλης μπρος τα εμπρός είναι εφικτό άμεσα με διορθώσεις στους περιορισμούς των επενδύσεων και αποεπένδυσης σε όλην την πόλη και ιδιαίτερα δυτικά της πόλης. Δεν γίνονται πουθενά αλλού τα ίδια.

Αντί επιλόγου

Η ελευθερία του λόγου και η πολυφωνία μέσα από τα ΜΜΕ, διασφαλίζουν την ενημέρωση των πολιτών. Μέσα από τη ροή των πληροφοριών και τον γεγονότων πολλές φορές κρίνεται και η λογοδοσία των εκάστοτε αρμοδίων για τα όποια δεινά. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη ο ”ελέφαντας στο δωμάτιο” είναι γνωστός σε όλους πια. Και όπως παρατήρησε και πρόσφατα ο κ. Παπαλεξόπουλος στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση της έρευνας «Ο σφυγμός του επιχειρείν»,  «το ξεβόλεμα θέλει θάρρος, ηγεσία. Η ποιότητα του διαλόγου στη χώρα μας δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι».  Εν ολίγοις, δεν πάμε καλά και χρειάζονται διορθώσεις στα αίτια της βύθισης. Οι υποσχέσεις για μετά δεκαετίες ή για την πόλη των υπηρεσιών δεν παράγουν αποτέλεσμα!

Ακόμη και καθηγητής της Σορβόνης και εκπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ επισήμανε σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη για την αναπηρία της ελίτ ….  « H Βόρεια Ελλάδα έχει σαφή ανταγωνιστή το κέντρο της χώρας και η περιοχή θα αναπτυχθεί επί της ουσίας μόνο όταν αφυπνιστούν οι ντόπιες δυνάμεις, καθώς από την κεντρική διοίκηση δεν έχει να περιμένει και πολλά. Τα τελευταία 20 – 25 χρόνια σε αρκετές περιπτώσεις υπουργοί διαφορετικών κυβερνήσεων και διαφορετικών πρωθυπουργών έχουν εξομολογηθεί σε δημοσιογράφους, ότι οι εκπρόσωποι των φορέων της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιούν διπλή γλώσσα. Είναι πιο επιθετικοί, όταν εξηγούν στο τοπικό ακροατήριο τι ζητούν από την Αθήνα και είναι πιο διαλλακτικοί στις επισκέψεις τους στα υπουργικά γραφεία».

Δηλαδή πρέπει να γίνουν διορθώσεις στα αίτια της βύθισης. Οι υποσχέσεις για μετά δεκαετίες ή για την πόλη των υπηρεσιών δεν παράγει αποτέλεσμα!


Photo credits Pixabay/ Thanasis Papazacharias

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε