Απλό και πεντανόστιμο Μιλφέιγ από τον Γιάννη Χαλκίδη!

Απλό και πεντανόστιμο Μιλφέιγ από τον Γιάννη Χαλκίδη!

Μιλφέιγ !! Το γλυκό «χίλια φύλλα», μιας και αυτό σημαίνει η ονομασία του στα γαλλικά. Αγαπημένο γλυκό των Γάλλων  και όχι μόνο, που αποτελείται από φύλλα σφολιάτας, κρέμα πατισερί και σαντιγί. Είναι εύκολο στη παρασκευή γλυκό και άλλο τόσο εύκολο να καταναλωθεί, αφού ο συνδυασμός γεύσεων απογειώνει τις αισθήσεις μας σε κάθε μπουκιά.
 
Συστατικά
 
Κρέμα Πατισερί
700 γρ. Γάλα
300 γρ. Κρέμα γάλακτος
160 γρ. Ζάχαρη
1 τμχ. Βανίλια
80 γρ. Κορν φλάουερ
2 τμχ. Αυγά
6 Κρόκοι αυγού
50 γρ. Βούτυρο
 
Σαντιγύ
750 γρ. Κρέμα γάλακτος
750 γρ. Φυτική κρέμα
250 γρ. Άχνη ζάχαρη
 
Γλυκό
2 τμχ. Φύλλα σφολιάτας
 
Βήματα
Κρέμα Πατισερί
 
Ξεκινάμε το γλυκό μας από την κρέμα πατισερί, γιατί χρειάζεται χρόνο για να κρυώσει.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Τα αυγά με τους κρόκους και το κόρν φλάουρ, τα βάζουμε σε μια μπασίνα και τα ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μεσαία προς δυνατή φωτιά και περιμένουμε να ζεσταθεί.
Μόλις αρχίζει και αχνίζει, με μια κουτάλα, παίρνουμε μια κουταλιά τη φορά από την κατσαρόλα στη μπασίνα και ανακατεύουμε πολύ καλά για να μην ψηθούν τα αυγά. Μεταφέρουμε το μισό γάλα στα αυγά και αφού πάρουν θερμοκρασία, μεταφέρουμε τα αυγά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά. Χρειάζεται καλό ανακάτεμα για να μην κολλήσει η κρέμα στον πάτο της κατσαρόλας και για να μην δημιουργηθούν “γουρμπαλάκια” από το κόρν φλάουρ.
 
Μόλις αρχίζει και πήζει σιγά σιγά η κρέμα είμαστε πιο προσεκτικοί και με το που βγάλει τις πρώτες φουσκάλες, αφαιρούμε από το μάτι. Τότε προσθέτουμε μέσα στην κρέμα το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Το βούτυρο αφρατεύει και κάνει την κρέμα να γυαλίζει.
Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα ανάλογο μπωλ και σκεπάζουμε με μεμβράνη να εφάπτεται στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει για περίπου 2-3 ώρες. Δεν βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο αν δεν έχει κρυώσει, γιατί θα χαλάσει.
 
Σαντιγί
 
Δεύτερο βήμα είναι να κάνουμε τη σαντιγί. Όσο περιμένουμε την κρέμα να κρυώσει, κάνουμε την σαντιγί για να την βάλουμε στο ψυγείο πριν την χρησιμοποιήσουμε.
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι η σαντιγί μας να σφίξει. Μόλις είναι έτοιμη την μεταφέρουμε στο ψυγείο.
Από τη σαντιγί, τα 500 γρ. θα τα χρησιμοποιήσουμε για να αφρατέψουμε την κρέμα πατισερί.
 
Αφράτεμα Κρέμας
 
Αφού έχει κρυώσει η κρέμα πατισερί, βάζουμε μέσα τα 500 γρ. σαντιγί για να την αφρατέψουμε. Ανακατεύουμε απαλά την κρέμα για να την δώσουμε αέρα και να είναι πιο αφράτη στο στόμα.
Μόλις ενωθεί, την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
 
Ψήσιμο σφολιάτας
 
Όσο περιμένουμε να κρυώσει η κρέμα, θα ψήσουμε τα φύλλα σφολιάτας.
Παίρνουμε δύο ταψιά και απλώνουμε στο κάθε ένα λαδόκολλα. Βάζουμε τις σφολιάτες στα ταψιά και με ένα πιρούνι τις τρυπάμε κατά μήκος για να μην φουσκώσουν πολύ στο ψήσιμο.
Πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια με άχνη για να καραμελώσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 30 λεπτά.
Στα 25 λεπτά ψησίματος, γυρνάμε προσεκτικά τις σφολιάτες ανάποδα για να ψηθούν και από την κάτω πλευρά.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν.
 
Στήσιμο Γλυκού
 
Για να στήσουμε το γλυκό, υπάρχουν 2 επιλογές. Η μία είναι να βάλουμε το γλυκό σε ένα ταψί και να το στήσουμε κανονικά και η άλλη επιλογή είναι να κόψουμε τις σφολιάτες με ένα στρόγγυλο τσέρκι και να το κάνουμε σαν τούρτα.
Η διαδικασία είναι ίδια. Βάζουμε κάτω ένα φύλλο σφολιάτας και απλώνουμε τη μισή κρέμα πατισερί. Από πάνω βάζουμε το άλλο φυλλό και στρώνουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Τέλος, πάνω από την κρέμα απλώνουμε σαντιγί ώστε να καλύψουμε όλο το γλυκό.
Από πάνω πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη σφολιάτα και ζάχαρη άχνη.
 
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες προτού σερβίρουμε.
Καλή σας απόλαυση!!!
 
Πηγή giannischalkidis.gr
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε