H Θεσσαλονίκη στους ρυθμούς του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης «Why cinema now?»

H Θεσσαλονίκη στους ρυθμούς του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης «Why cinema now?»

Με κεντρικό σύνθημα το ερώτημα «Why cinema now?», το 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θέλει να αποτελέσει μια διαφορετική πρόταση. Μια αφορμή για σκέψη, διάλογο, επικοινωνία, διάδραση. Μια μεγάλη κινηματογραφική γιορτή που θα κορυφωθεί το Νοέμβριο, από τις 13 έως τις 22/11.
Την παρότρυνση έδωσαν τα λόγια του Ζαν Ρενουάρ: «Για να παραμείνει ο κινηματογράφος ζωντανός θα έπρεπε να επινοεί τα πάντα από την αρχή». Λόγια που συνοψίζουν με τον καλύτερο τρόπο το σκεπτικό της φετινής διοργάνωσης. Το 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιορτάζει την επέτειο μισού αιώνα ζωής και καλεί τους δημιουργούς, τους επαγγελματίες του σινεμά και φυσικά το κοινό του να συμμετάσχουν δυναμικά, να θέσουν ξανά ερωτήματα που αφορούν στη φύση και στον ρόλο του κινηματογράφου.

Το 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιορτάζει τον ιωβηλαίο του, προσκαλώντας κοινό και δημιουργούς σε μια περιπλάνηση στο συναρπαστικό τοπίο της 7ης Τέχνης. Για  δέκα ημέρες, από τις 13 έως τις 22 Νοεμβρίου, το 50ο  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με πρόεδρο τον Γιώργο Χωραφά και διευθύντρια τη Δέσποινα Μουζάκη, θα μεταμορφώσει τις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, την ιστορική δηλαδή έδρα του Φεστιβάλ, αλλά και τις αίθουσες Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, την αίθουσα του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τους εκθεσιακούς χώρους των Αποθηκών του Λιμανιού, σε έναν τόπο ανακάλυψης των πρωτοποριακών κινηματογραφικών τάσεων, αλλά και ένα σημείο συνδιαλλαγής, διάδρασης και επικοινωνίας.


Με κεντρικό σύνθημα, το ερώτημα «Why Cinema Now?», το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να αποτελέσει μια διαφορετική πρόταση που θα τροφοδοτήσει τη σκέψη και θα προκαλέσει το διάλογο, που θα εξερευνήσει το νόημα και την αξία, τα όρια και τις προοπτικές του κινηματογράφου στις μέρες μας.


Ένα κινηματογραφικό δεκαήμερο, με προβολές ταινιών από όλο τον κόσμο, σημαντικούς προσκεκλημένους, αφιερώματα, masterclasses, ανοιχτές συζητήσεις, παράλληλες εκδηλώσεις, διαδικτυακά φόρα, αλλά και καινοτόμες δράσεις που υποστηρίζουν και ενισχύουν την κινηματογραφική παραγωγή και προβολή της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, θα συνθέσει το πολυπρισματικό ψηφιδωτό της φετινής επετειακής διοργάνωσης.


Το 50ο Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους μεγάλα ονόματα της σύγχρονης κινηματογραφικής σκηνής: Ο πολυσχιδής πρωτοπόρος γερμανός δημιουργός Βέρνερ Χέρτζογκ. Ο Γκόραν Πασκάλιεβιτς – ένας απ’ τους σημαντικότερους βαλκάνιους δημιουργούς της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς. Ο Σιντ Γκάνις, παραγωγός και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Η σαγηνευτική ηθοποιός και ερμηνεύτρια Τζέιν Μπίρκιν. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος και δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής Αλεξάντερ Ντεπλά. Ο βραβευμένος με Όσκαρ παραγωγός του Τελευταίου Αυτοκράτορα, Τζέρεμι Τόμας. Ο Τζιμ Γιαννόπουλος, παραγωγός και πρόεδρος της 20th Century Fox. Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν, ο οποίος με την ταινία του Soul Kitchen θα ανοίξει την αυλαία του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο σεναριογράφος και βασικός συνεργάτης του Τέρι Γκίλιαμ, Τόνι Γκρισόνι. Η Ουάρις Ντίρι, συγγραφέας της αυτοβιογραφίας «Το λουλούδι της ερήμου», αλλά και η ηθοποιός και μοντέλο Λίγια Κεμπέντε η οποία πρωταγωνιστεί στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου. Ο βραβευμένος με Όσκαρ για την καλλιτεχνική διεύθυνση του Λαβύρινθου του Πάνα, production designer Εουχένιο Καμπαγιέρο. Η γαλλίδα ηθοποιός Αν Κονσινί, πρωταγωνίστρια στην τελευταία ταινία του Αλέν Ρενέ Αγριόχορτα  που θα κλείσει την αυλαία του Φεστιβάλ. Η βραβευμένη ηθοποιός της ταινίας Σεράγιεβο σ’ αγαπώ Μιριάνα Καράνοβιτς. Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Έιμος Πόου.  Ο ούγγρος σκηνοθέτης Gyorgy Palfi, η τελευταία ταινία του οποίου I’m Not Your Friend θα προβληθεί στο Φεστιβάλ. Ο βραβευμένος με τον Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας για την ταινία Lebanon Σαμουέλ Μαόζ. Ο  πρωτοπόρος της pink eiga, παραγωγός της Αυτοκρατορίας των Αισθήσεων, ιάπωνας σκηνοθέτης Κότζι Γουακαμάτσου. Ο σκηνοθέτης και ένας απ’ τους πρωτεργάτες του Νέου Φιλιππινέζικου Κινηματογράφου, Λαβ Ντίαζ.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα highlights του  50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:
 
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το Διεθνές Διαγωνιστικό, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Δέσποινας Μουζάκη, προσανατολίζεται στις πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, αναζητώντας και αναδεικνύοντας τους νέους κινηματογραφιστές που ξεχωρίζουν για την σκηνοθετική δεξιοτεχνία, την τόλμη και τη δύναμη της κινηματογραφικής τους γλώσσας. Οι ταινίες που επιλέγονται εκφράζουν τις πλέον πρωτοποριακές κινηματογραφικές τάσεις της εποχής μας. Κοινός άξονάς τους -ανεξαρτήτως θεματολογίας- η έμφυτη  δημιουργική ανάγκη τους να δώσουν τροφή για σκέψη, να προβληματίσουν,  να σχολιάσουν καίρια ζητήματα και καταστάσεις, αλλά και να διευρύνουν τους ορίζοντες της λογικής, του συναισθήματος και της φαντασίας.


Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσονται το Διεθνές Διαγωνιστικό, με τις εντός και εκτός συναγωνισμού ταινίες, οι Ειδικές Προβολές και οι ταινίες Έναρξης και Λήξης. Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό και τον Αργυρό Αλέξανδρο, αξίας 40.000 και 25.000 ευρώ αντιστοίχως, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία που θα απονείμει επταμελής διεθνής κριτική επιτροπή. Σημειώνουμε επίσης πως οι 2 από τις 15 ταινίες του Διαγωνιστικού είναι ελληνικής παραγωγής.


Φέτος το Διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει 2 παγκόσμιες πρεμιέρες (Μετάλλιο Τιμής, Χορεύοντας στον πάγο), 1 διεθνή πρεμιέρα (Το χωράφι του πατέρα) και 8 ευρωπαϊκές πρεμιέρες (Αγνοούμενος, Τα αγόρια από το Μπακάλ, Θα’ ρθει η μέρα, Προορισμός: Βορράς, St Nick, Ηλιόπολη, Δίχως αγάπη, Μικρές εξεγέρσεις).


Η τελετή έναρξης του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου,  στο Ολύμπιον, με την προβολή της ταινίας Soul Kitchen του Φατίχ Ακίν. Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Κυριακή 22 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, με την ταινία του θρυλικού κινηματογραφιστή Αλέν Ρενέ, Αγριόχορτα / Les herbes folles.



ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: Soul Kitchen του Φατίχ Ακίν

Ο πολυβραβευμένος Φατίχ Ακίν υπογράφει για πρώτη φορά στην καριέρα του μια ευχάριστη και δροσερή κωμωδία με έντονο το ελληνικό στοιχείο, μια ταινία-ερωτικό γράμμα προς τη γενέτειρά του, το Αμβούργο, όπως επισημαίνει και ο ίδιος. Ήρωες του Soul Kitchen, δύο αδέλφια ελληνικής καταγωγής και οι ιστορίες τους, όπως τις αφηγείται ο Ακίν, με φόντο το ομότιτλο εστιατόριο. Η επιτυχημένη «συνταγή» του σκηνοθέτη στηρίζεται σε καλογραμμένους διάλογους, εξαιρετική -ελληνική και όχι μόνο- μουσική και αξιόλογες ερμηνείες από τρεις σταθερούς συνεργάτες του: τον ελληνικής καταγωγής γερμανό ηθοποιό Αδάμ Μπουσδούκο -οποίος έγραψε και το σενάριο μαζί με τον Ακίν-, τον Μόριτς Μπλάιμπτροϊ και τον Μπιρόλ Ουνέλ.


ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ: Αγριόχορτα / Les herbes folles του Αλέν Ρενέ
Παραμένοντας στα 87 χρόνια του ένας δραστήριος ζωντανός μύθος του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο Αλέν Ρενέ στα Αγριόχορτα / Les herbes folles αφηγείται ένα ρεαλιστικό αλλά και παιχνιδιάρικο παραμύθι ενορχηστρωμένο με κω

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε