Αναμνηστικές πλάκες για τον Βασίλη Τσιτσάνη

Η Θεσσαλονίκη τιμά τη μνήμη του Βασίλη Τσιτσάνη (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

38 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα Τρίτη 18/1 από τον θάνατο του μεγάλου λαϊκού συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος γεννήθηκε την ίδια μέρα το 1915.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, θέλοντας να τιμήσει τον μεγάλο συνθέτη που σημαδεύτηκε από τη Θεσσαλονίκη αλλά και που ο ίδιος σημάδεψε και δόξασε την πόλη με το έργο και τα αριστουργήματά του, τοποθέτησε αναμνηστικές πλάκες προς τιμήν στην οδό Παύλου Μελά, στους αριθμούς 21 και 22, όπου βρίσκονταν το σπίτι του και το φημισμένο «Ουζερί Τσιτσάνης» αντίστοιχα.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης έμεινε εκεί από το 1942 ως το 1946, σε ένα μικρό δωμάτιο στο ημιυπόγειο που μοιραζόταν με μια οικογένεια και εκεί έγραψε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, όπως την «Συννεφιασμένη Κυριακή», την «Αχάριστη», το «Μπαχτσέ Τσιφλίκι», την «Αρχόντισσα», τα «Πέριξ», το «Τρέξε μάγκα να ρωτήσεις», την «Αθηναίισσα», το «Τι σε μέλλει εσένα κι αν γυρνώ», το «Μπλόκο» και πολλά άλλα αγαπημένα τραγούδια.

Αναμνηστικές πλάκες για τον Βασίλη Τσιτσάνη

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης προχώρησε το πρωί της Τρίτης στα αποκαλυπτήρια των πλακών τονίζοντας ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης εκπληρώνει ένα χρέος απέναντι στον μεγάλο συνθέτη ενώ πάντα θα μνημονεύει και θα τιμά λόγιους ανθρώπους που άφησαν το σημάδι τους στον πολιτισμό. Επίσης όπως έκανε γνωστό ο κ. Ζέρβας, η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Καλοκαιριού, προετοιμάζει διήμερο αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη με ρεμπέτικες κομπανίες και σχήματα της πόλης, ενώ η Γ’ Δημοτική Κοινότητα διοργανώνει κάθε χρόνο τη “Βραδιά Τσιτσάνη” στην πλατεία της Άνω Πόλης που φέρει το όνομα του μεγάλου δημιουργού.

Αναμνηστικές πλάκες για τον Βασίλη Τσιτσάνη

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο συγγραφέας του «Ουζερί Τσιτσάνης» (2001) Γιώργος Σκαμπαρδώνης για να αποτίνει φόρο τιμής στον μεγάλο μουσικό τονίζοντας ότι «Ο Βασίλης Τσιτσάνης έζησε στη Θεσσαλονίκη την πιο κρίσιμη περίοδο. Εδώ υπηρέτησε φαντάρος από το 1937, εδώ παντρεύτηκε, εδώ έκανε τα παιδιά του. Κατά τη διάρκεια της κατοχής και των ζοφερών εκείνων χρόνων έζησε στο ημιυπόγειο της οδού Παύλου Μελά, όπου και δημιούργησε τα πιο ωραία τραγούδια του, καθώς και απέναντι στο ‘Ουζερί Τσιτσάνης’. Έχει συνδεθεί με την πόλη της Θεσσαλονίκης και, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, εκείνα τα δύσκολα χρόνια έβγαλε σε αυτήν την πόλη τον καλύτερο μουσικό του κόσμο. Η Θεσσαλονίκη του οφείλει πολλά και επιτέλους βρέθηκε ένας δήμαρχος, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, να τιμήσει τον μεγάλο βάρδο».

Αναμνηστικές πλάκες για τον Βασίλη Τσιτσάνη

Η εκδήλωση συνοδεύτηκε από τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, τα οποία ερμήνευσε η «Παρέα του Τσιτσάνη».

Οι δύο αναμνηστικές πλάκες φέρουν πάνω τους QR code ο οποίος οδηγεί στο αφιέρωμα του δήμου στον μεγάλο καλλιτέχνη.

Αναμνηστικές πλάκες για τον Βασίλη Τσιτσάνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σαν σήμερα γεννήθηκε και πέθανε ο μεγάλος συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε