παγωτό χωνάκι ντουντουρμάς

Καλοκαιρινός ντοντουρμάς στη «Δορκάδα»: Ήρθε η ώρα του πιο νόστιμου παγωτού

Ο ντοντουρμάς είναι, παραδοσιακά, παγωτό τουρκικής προέλευσης, με μαστιχωτή γεύση και πιο βαρύ σε υφή, από κάθε άλλο παγωτό που έχεις δοκιμάσει και στη «Δορκάδα» είναι καθεστώς, εδώ και πολλές δεκαετίες.

Αρκεί μία κουταλιά, για να καταλάβεις την έντονη γεύση του και το πόσο χορτάτο και νόστιμο είναι κι αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που η «Δορκάδα», ένα από τα πιο παλιά και αυθεντικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, είναι ένας must προορισμός για τους μήνες του καλοκαιριού, που σιγά – σιγά ξεκινά.

Ο ντοντουρμάς, δε λιώνει. Είναι, ίσως, το μοναδικό παγωτό που σε χορταίνει κυριολεκτικά με μία μπάλα και μόνο και αυτό με το οποίο σίγουρα μεγάλωσαν οι γονείς μας και οι γονείς τους, πριν από αυτούς. Παραδοσιακά, ο ντοντουρμάς φτιάχνεται με σαλέπι, κόβεται με μαχαίρι και τρώγεται με πιρούνι, χάρη στη μεστή και συμπαγή, μαστιχωτή υφή του, που το κάνει να ξεχωρίζει.

παγωτό σε κύπελο ντουντουρμάςπαγωτό ντουντουρμάς

Στο ζαχαροπλαστείο «Δορκάδα», που από το 1961 λειτουργεί ακατάπαυστα στο ίδιο σημείο, στο νούμερο 91 της οδού Κασάνδρου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο ντοντουρμάς φτιάχνεται με πρόβειο γάλα, που συμβάλει καταλυτικά στη γεύση του και την εξαιρετική του υφή.

Αρχίζει να παρασκευάζεται από το Φεβρουάριο και μέχρι το Νοέμβριο, σε καθημερινή βάση κι εσύ το προμηθεύεσαι φρεσκότατο, πάντα χύμα, σε κυπελάκι ή χωνάκι ή ως συνοδευτικό σε πολλά από τα ιστορικά γλυκά του ζαχαροπλαστείου «Δορκάδα».

παγωτό ντουντουρμάς

Δοκίμασε την κλασσική γεύση κρέμα στο χέρι, σε μία ζεστή καλοκαιρινή ημέρα ή μαζί με σιροπιαστά όπως πολίτικο ραβανί ή το εκμέκ κανταϊφι, με την πορτοκαλόπιτα ή τη σοκολατόπιτα. Είναι το καλύτερο συνοδευτικό τους κι αναδεικνύει τη γεύση τους, όσο τίποτα άλλο.

Μαζί με τις γεύσεις του παγωτού, δοκίμασε και τα άλλα πιο καλοκαιρινά γλυκά, όπως η crème caramele, το cheese cake, το ιστορικό ρυζόγαλο και οι κρέμες του καταστήματος και φυσικά το παντός καιρού φημισμένο γιαούρτι «Δορκάδα», που είναι, αναπόφευκτα, το καλύτερο συνοδευτικό, σχεδόν για κάθε σου γεύμα.

κοριτσάκι κρατά μπολ Δορκάδαρυζόγαλο Δορκάδα σε μπολάκια

Από σύκο μέχρι ανανά

Στις υπόλοιπες κρεμώδεις γεύσεις του παγωτού του ζαχαροπλαστείου «Δορκάδα» βρίσκεις, πάντα με πρόβειο γάλα, σύκο, βύσσινο, σοκολάτα και φιστίκι, μπισκότο και Stracciatella, ενώ στα sorbet έχουν δροσερό ανανά και φράουλα. Μην περιμένεις να βρεις σιρόπι σοκολάτας, καραμέλας ή άλλα πρόσθετα. Στη «Δορκάδα» θα δοκιμάσεις τις αυθεντικές, αγνές, παραδοσιακές γεύσεις του παγωτού, στην πιο ντελικάτη μορφή του.

ψυγείο με χύμα παγωτά

Δεν είναι τυχαίο, ότι εδώ κι 60 και πλέον χρόνια, το φημισμένο παγωτό του ζαχαροπλαστείου «Δορκάδα» έχει μείνει αλώβητο σε αλλοιώσεις και νόστιμο και φρέσκο, όπως στην αρχή, το 1957, όταν το ζαχαροπλαστείο πρωτοάνοιξε  στο Τσινάρι, στην Άνω Πόλη. Είναι άλλωστε η φιλοσοφία των ιδιοκτητών – σήμερα αποτελούν την τρίτη γενιά– που θέλει τα προϊόντα του καταστήματος, να κρατούν ατόφιο το ύφος της δεκαετίας του ’60, όπως και τα ψυγεία και η βιτρίνα του.

Στη «Δορκάδα», ακόμη και στο παγωτό, θα βρεις μόνο παράδοση…Καλή σου, δροσερή, όρεξη!

χωνάκια παγωτού σε διάφορες γεύσεις

Tip: Το ζαχαροπλαστείο «Δορκάδα», ετοιμάζεται για μετακόμιση! Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα λειτουργεί ακριβώς απέναντι από το σημερινό σημείο του, επάνω στην οδό Κασσάνδρου, κρατώντας όλες τις γεύσεις του ατόφιες!

πορτοκαλόπιταροξ σε πιάτο

Διεύθυνση: Κασσάνδρου 91, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 234675
Facebook
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή 06.30 – 22.30

 

 

Διαβάστε επίσης: Γαλακτοζαχαροπλαστείο «Δορκάδα»: Το διασημότερο γιαούρτι της Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε