Κέικ με καφέ από τον Στέλιο Παρλιάρο

Κέικ με καφέ από τον Στέλιο Παρλιάρο

Φτιάχνουμε ένα κέικ από τη Λιθουανία με καφέ, καρύδια και σταφίδες.
 
ΥΛΙΚΑ
 
    375 γρ. αλεύρι Κέικ Φλάουρ ΑΛΛΑΤΙΝΗ & επιπλέον για τη φόρμα
    250 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
    180 γρ. βούτυρο αγελάδας κομμένο σε κύβους & επιπλέον για τη φόρμα
    3 τεμ. αυγά
    225 γρ. ξινόγαλα (αριάνι)
    225 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
    3 κ.γ. στιγμιαίο καφέ, διαλυμμένα σε 2 κ.σ. καυτό νερό
    1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (στα σούπερμαρκετ)
    0.25 κ.γ. αλάτι
 
Για τη γέμιση
 
    100 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
    1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ σε σκόνη
    1 κ.γ. κανέλα
    1 κ.γ. κακάο
    25 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
    25 γρ. σταφίδες μαύρες
 
 
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 26 εκ. με τρύπα στη μέση. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα υλικά της γέμισης. Εάν οι σταφίδες είναι σκληρές, τις μουλιάζουμε για 10 λεπτά σε λίγο βραστό νερό και τις χρησιμοποιούμε αφού τις σουρώσουμε.
 
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το ξινόγαλα και σε ένα τρίτο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι. Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά και έπειτα τον καφέ και τη βανίλια. Συνεχίζοντας το χτύπημα, σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνουμε εναλλάξ, σε τρεις δόσεις, το μείγμα της κρέμας γάλακτος και το αλεύρι. (Σημειώνουμε ότι το μείγμα θα είναι αρκετά πηχτό.) Ρίχνουμε τα ⅔ του μείγματος στη φόρμα, απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50-55 λεπτά.
 
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε στη φόρμα για μισή ώρα πριν το ξεφορμάρουμε. Αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.
 

Πηγή. steliosparliaros.gr

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε