Θεσσαλονίκη-Converse City Forest: H πόλη ομορφαίνει με οικολογικά graffiti (ΒΙΝΤΕΟ)

Τον τελευταίο καιρό, οι πόλεις ομορφαίνουν με δημόσια έργα τέχνης που εντάσσονται στο πρότζεκτ #Converse City Forests. Πρόκειται για μεγάλες τοιχογραφίες από εξαιρετικούς street artists που δημιουργούν χρησιμοποιώντας φωτοκαταλυτική βαφή που ενεργοποιείται από το φως για να αποσυνθέσει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και να τους μετατρέψει σε ακίνδυνα νιτρικά άλατα, βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα.

Πιο συγκεκριμένα, η ΚΝΟxOUT βαφή χρησιμοποιεί το φως του ήλιου για να μειώσει τους επιβλαβείς ατμοσφαιρικούς ρύπους, καθαρίζοντας τον αέρα.

Έμπνευση το «σπάσιμο των δεδομένων» (Breaking Barriers), το σύνθημα μιας γενιάς που ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον σε θέματα όπως το inclusivity, την ισότητα των φύλων, τον ρατσισμό και το diversity. Καθώς η Converse πιστεύει ότι η προσωπική έκφραση και η τέχνη έχουν τη δύναμη να αντανακλούν τη σημερινή εποχή, να προκαλούν διάλογο και να χτίζουν γέφυρες ανάμεσά μας, οι τοιχογραφίες σε περιοχές με υψηλή ορατότητα κάθε πόλης είναι ένα δημόσιο κάλεσμα για πρόοδο και φέρνουν ένα νέο νόημα στη street art για να δημιουργήσουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Τώρα που οι πόλεις ανοίγουν ξανά, η ελπίδα είναι ότι αυτές οι τοιχογραφίες θα καταφέρουν να προκαλέσουν ένα διάλογο για το ρόλο που παίζει η τέχνη στην καθημερινή μας ζωή στους δρόμους και να προβάλλουν ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο μέλλον μέσω των μηνυμάτων που εκπέμπουν οι τοπικοί δημιουργοί.

Η Θεσσαλονίκη αναπνέει καλύτερα με μια τοιχογραφία

Πρόσφατα, το #ConverseCityForests προσγειώθηκε και στη Θεσσαλονίκη με μια τοιχογραφία που εστιάζει στα δικαιώματα. Οι δημιουργοί της είναι η street artist Σιμόνη Φοντάνα @simonifontana η οποία κατάγεται από την Κέρκυρα και ο Αργύρης Αρασλανίδης @argirisser graffiti street artist από τη Θεσσαλονίκη.

Ο τίτλος του mural είναι “λOVE IS λOVE” κι έχει σχέση με την ισότητα. Οι δυο ηρωίδες του έργου παλεύουν καθημερινά για τα δικαιώματα της εθνικότητας και της φυλετικής και σεξουαλικής ισότητας. Η εικαστική γραφή του έργου χαρακτηρίζεται από ευαισθησία και μία σχεδόν παιδική αθωότητα. Στην συγκεκριμένη παράσταση βλέπουμε τα πορτρέτα δύο γυναικών -υπερηρώων που περικλείονται από δυο φωτοστέφανα.

Οι δυο καλλιτέχνες λένε για τη δημιουργία τους: «Το σχολείο στο οποίο δημιουργήθηκε η τοιχογραφία είναι διαπολιτισμικό. Σίγουρα τα όρια που πρέπει να ξεπεράσουμε μέσα από την τέχνη είναι πράγματα που γενικότερα χρειάζονται σε όλο τον πλανήτη, όπως ισότητα των φύλων, οικολογία, πράγματα που είναι πάρα πολύ σημαντικά για την εξέλιξή μας σαν ανθρώπινο είδος και την προστασία του πλανήτη. Η τέχνη μπορεί να βοηθάει στο να περάσουμε μηνύματα στις κοινότητές μας, οπότε το graffiti και η street art είναι ένα κατεξοχήν παράδειγμα τέχνης η οποία προσπαθεί να περάσει μηνύματα στις κοινότητες».

Η συγκεκριμένη τοιχογραφία, όπως και όλες οι υπόλοιπες τοιχογραφίες της Converse σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι φτιαγμένες από eco-friendly υλικά που αλληλεπιδρούν με το διοξείδιο του άνθρακα αφήνοντας έτσι θετικό αποτύπωμα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Argiris Ser (@argirisser)

Πηγή:protothema.gr

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως