Βόλτα στη Θεσσαλονίκη

Το «μπλε αλώνι» | Open air λέσχη ανάγνωσης

Το «μπλε αλώνι», μια open air λέσχη ανάγνωσης ψηφιακών και ηχητικών βιβλίων ελεύθερων πνευματικών δικαιωμάτων ξεκινάει στην Θεσσαλονίκη

Πρεμιέρα: Σάββατο 1η Οκτώβρη 2022, 18:00 στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, στον κήπο του Απογευματινού Ήλιου, λίγο πριν τη δύση του ήλιου, ώστε να χαρούμε μαζί το ηλιοβασίλεμα συζητώντας για βιβλία.

Έπειτα ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα.

Πρόκειται για μια δράση δημιουργικής ενεργοποίησης του δημόσιου χώρου που βασίζεται στην αγάπη για τη λογοτεχνία, τον διάλογο και την ελεύθερη διακίνηση της γνώσης.

Μπλε, όπως λέμε ουρανός και αλώνι σε ένα δημιουργικό συσχετισμό με τη λέξη σαλόνι, όχι μόνο με την έννοια της ως κλειστός χώρος υποδοχής επισκεπτών, αλλά και ως η σύναξη για συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών, μια έννοια που ανακαλεί στη μνήμη τα περίφημα λογοτεχνικά σαλόνια αλλοτινών εποχών.

Τα αναγνώσματα μας θα είναι e-books και audio books, που είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων ή που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα στο διαδίκτυο από τους δημιουργούς και τους εκδότες τους. Έχουμε πολλές, ωραίες ιστορίες να ακούσουμε και να διαβάσουμε μπροστά μας και ξεκινάμε δυνατά με Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι!

Για την 1η Οκτώβρη ακούμε:

  • Την ηχογράφηση της νουβέλας “Ήμερη” σε ανάγνωση του Γιάννη Νταλιάνη, από το ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος” (ΚΠΙΣΝ). (Διάρκεια: 111′)
  • τη βιντεοσκόπηση του έργου “Υπόγειο”, σε αφήγηση Άρη Σερβετάλη και Φλομαρίας Παπαδάκη, και πάλι από το ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος” (ΚΠΙΣΝ), στο πλαίσιο της σειράς των δραματοποιημένων αναλόγιων του. (Διάρκεια: 86′)
  • και συζητάμε γι’ αυτά δια ζώσης στη συνάντηση μας. Iδού και το teaser της πρεμιέρας: vimeo/μπλε αλώνι

Για δήλωση συμμετοχής ή για πληροφορίες αν θέλετε να οργανώσετε ένα “μπλε αλώνι” κάπου κοντά σας: blealoni.thessaloniki@gmail.com / 6941556689

Η ιδέα αναπτύχτηκε στο γόνιμο περιβάλλον του «Tale of X Cities», ενός προγράμματος του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX σε συνεργασία με φορείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, που φέρνει σε επαφή πολίτες και τοπικούς θεσμούς για τη δημιουργία κοινότητας και τη συνεργατική παραγωγή πολιτισμού από πολίτες και τοπικούς φορείς. Με το όνειρο να γεμίσει ο τόπος «μπλε αλώνια», ενθαρρύνουμε κι άλλους βιβλιόφιλους να αναπτύξουν αντίστοιχες δράσεις σε περισσότερα τους ενός σημεία της Θεσσαλονίκης ή και σε άλλες πόλεις. Ήδη οργανώνεται μπλε αλώνι και στις Σέρρες.

Ιδέα και συντονισμός: Χριστίνα Βουμβουράκη

► Info

Σημείο συνάντησης: Ο κήπος του απογευματινού ήλιου
Ημέρα συνάντησης: To πρώτο Σάββατο κάθε μήνα, με πρεμιέρα το Σάββατο 1-10-22
Ώρα συνάντησης: μια ώρα πριν το ηλιοβασίλεμα, ακολουθούμε τον ρυθμό των εποχών: για τον Οκτώβρη 18:00 / για τον Νοέμβρη 16:30 /για τον Δεκέμβρη 16:00 /για τον Γενάρη 16:30
Εκτιμώμενη διάρκεια: 100’
Σε περίπτωση κακοκαιρίας: υπάρχει η εξ αποστάσεως, online εναλλακτική
Πληροφορίες: blealoni.thessaloniki@gmail.com/ 6941556689
Κόστος συμμετοχής: Ελεύθερη προσέλευση, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Ενημέρωση για τις δράσεις μας: παρακολουθείστε το blealoni.blogspot.com ή την ομάδα μπλε αλώνι στο facebook, είτε στείλετε το e-mail σας, για να λαμβάνετε ενημέρωση μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.


Διαβάστε επίσης:

Μαθήματα χημείας | Bonnie Garmus | Κριτική