Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή

Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή

Τα δύο κορίτσια που εντυπωσιάζουν με τις φωνές αλλά και τις εξαιρετικές διφωνίες τους, επιστρέφουν στην πόλη τους, τη Θεσσαλονίκη, για τη μοναδική μουσική τους παράσταση με όχημα τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο, δικές τους ανέκδοτες συνθέσεις και μουσικές από τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή μίλησαν στην Αναστασία Γρηγοριάδου και το περιοδικό CITY.

Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στην Ξάνθη;
Σουζάνα: Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ξάνθη.
Ελένη: Εγώ γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη, αλλά μεγαλώσαμε κι οι δυο στην Ξάνθη.

Ποια ήταν τα μουσικά σας ακούσματα, γενικά και στο σπίτι; Πόσο μικρές αρχίσατε να τραγουδάτε;
Η μουσική υπάρχει από πάντα στη ζωή μας. Οι γονείς μας διαθέτουν  μια πολύ πλούσια δισκοθήκη με μουσικές απ’ όλο τον κόσμο κι έτσι από την προσχολική ηλικία ήρθαμε σε επαφή με αυτό που σήμερα αποκαλούμε world music ακούγοντας από κλασική μουσική μέχρι μέταλ κι από παραδοσιακές μουσικές  μέχρι ροκ. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα πολλά ταξίδια που κάνουμε από μικρές. Θυμόμαστε πολύ έντονα μια γιορτή στην Κάτω Ιταλία που οι γυναίκες τραγουδούσαν καθαρίζοντας τα αγάλματα της Παναγίας για τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, όπως κι ένα γλέντι στο Δουβλίνο, μέσα σε μια παμπ με μουσικές που ακούγονταν εντυπωσιακά οικείες στα αυτιά μας. Βέβαια, να πούμε ότι η και Ξάνθη που είναι μια πολυπολιτισμική πόλη, μας προίκισε με πολλά ακούσματα και εικόνες. Από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας τραγουδάμε και παίζουμε μουσική. Τη γλώσσα της μουσικής τη μάθαμε παράλληλα με τη μητρική μας γλώσσα.

Όταν ακούγατε διάφορα τραγούδια πειραματιζόσασταν με τη δική σας φωνή, προσπαθούσατε να τα διασκευάσετε και τα πείτε με τον τρόπο σας;
Πάντα! Ουσιαστικά όταν λέγαμε τραγούδια, παίζαμε, δοκιμάζοντας διάφορους ήχους και τρόπους για να γελάμε. Πειράζαμε κομμάτια από τον «Πέτρο και τον Λύκο» του Προκόφιεφ μέχρι τραγούδια του Bob Dylan και της Yma Sumac.

Σπουδάσατε μουσική, όργανα, τραγούδι;
Ελένη:
Πρώτα μάθαμε να διαβάζουμε νότες και μετά γράμματα. Από τα τέσσερά μας χρόνια παίζουμε πιάνο.
Σουζάνα: Εγώ  αργότερα ξεκίνησα και κιθάρα. Έχουμε πάρει και οι δύο το Ειδικό της αρμονίας, έχουμε κάνει κλασικό τραγούδι και συνεχίσαμε με σπουδές στη τζαζ, στη βυζαντινή μουσική. Ελένη: Έτσι κι αλλιώς οι σπουδές και η μελέτη της μουσικής δεν τελειώνουν ποτέ. Μπορεί κανείς μια ζωή να μαθαίνει. Για μας το πιο σημαντικό, βέβαια, είναι όλα αυτά που έχουμε μέσα μας από ακούσματα και γνώσεις να τα βγάζουμε δημιουργικά στη μουσική μας.

Οι πανεπιστημιακές σας σπουδές, ανατολικές-βαλκανι
κές σπουδές και μαθηματικό, σας βοήθησαν και στη μουσική; Ελένη:
Τελείωσα το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών. Από επιλογή ακολούθησα αυτές τις σπουδές, λόγω του πολιτιστικού ενδιαφέροντος που έχουν, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι έμαθα γλώσσες, Τούρκικα και Αραβικά, που σίγουρα με βοηθάνε πολύ στη μουσική που κάνουμε, τη world music.
Σουζάνα: Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τα μαθηματικά είναι μεγάλη μου αγάπη και φυσικά συνδέονται άμεσα με τη μουσική. Θυμάμαι από πάντα τη μουσική να με βοηθάει στα μαθηματικά και τα μαθηματικά στη μουσική αντίστοιχα.

Ξεχωρίζετε κάποια είδη μουσικής;
Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε ένα ή κάποια συγκεκριμένα είδη μουσικής. Παντού μπορείς να βρεις αριστουργήματα, ωραίες μελωδίες και χαρισματικούς καλλιτέχνες, πέρα και πάνω από κατηγορίες. Κριτήριο για μας αποτελεί η αυθεντικότητα. Μας συγκινεί, για παράδειγμα, εξίσου η Παθητική του Μπετόβεν με μια ταραντέλα τραγουδισμένη από έναν παππού στην Κάτω Ιταλία.

Ποια ήταν η πρώτη φορά που τραγουδήσατε στο κοινό; Πώς ήταν;
Την πρώτη μας συναυλία την κάναμε γύρω στα 13 μας. Είχαμε μεγάλη αγωνία, το ομολογούμε. Ήταν, όμως, τόσο θερμή η αποδοχή από το κοινό που μας συγκίνησε.

Από τότε μέχρι σήμερα κυρίως τι σας απασχολεί στο τραγούδι; Δουλεύουμε πολύ πάνω σ’ αυτό που κάνουμε κι αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι η αυθεντικότητα, το να μπορούμε δηλαδή να προσεγγίζουμε τη ρίζα των τραγουδιών. Θεωρούμε ότι ο πειραματισμός είναι το σπάσιμο μιας δομής, η οποία όμως πρέπει να είναι καλά κατακτημένη.

Συνολικά το ρεπερτόριό σας αποτελείται από τραγούδια σε ποιο ύφος και ποιες γλώσσες;
Το ρεπερτόριό μας συμπεριλαμβάνει τραγούδια από τα Βαλκάνια και την Κάτω Ιταλία, πορτογαλέζικο fado, ισπανόφωνα τραγούδια, φτάνοντας μέχρι τα blues της Αμερικής και το ρεμπέτικο. Τραγούδια από τις παραδόσεις της Ελλάδας αλλά και όλου του κόσμου, καθώς επίσης και δικές μας συνθέσεις.

Τραγουδάτε πολύ συχνά a cappella. Γιατί;
Το τραγούδι a cappella είναι το πρώτο που δοκιμάσαμε από μικρές και αυτό που προσπαθούμε να μελετούμε και να εξελίσσουμε. Για μας είναι η ύψιστη πραγμάτωση της τέχνης ενός τραγουδιστή. Άλλωστε, βρίσκεται και στις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού είτε ως τελεστικό, ως νανούρισμα, ως μοιρολόϊ, ως παραγγελματικό, το πολύ-πολύ με τη συνοδεία ενός μονάχα οργάνου.

Επίσης τραγουδώντας σε πολλές διαφορετικές γλώσσες τι προσέχετε, πόσο δουλεύετε τις προφορές των τραγουδιών;
Η προφορά μιας γλώσσας είναι πολύ σημαντική. Βέβαια, σήμερα οι γλώσσες μιλιούνται κι από πολλούς ξένους, μη φυσικούς ομιλητές, με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται η προφορά τους ταχύτατα. Ακόμα η προφορά μιας γλώσσας ποικίλλει από τόπο σε τόπο κι είναι δύσκολο να αποφασίσεις ποια να διαλέξεις. Εμείς προσπαθούμε να μαθαίνουμε τους γενικούς κανόνες προφοράς μιας γλώσσας κι από ‘κει και πέρα να σεβόμαστε τον τραγουδιστή ή την τραγουδίστρια που το ερμηνεύει. Πάντως πιστεύουμε ότι η προφορά πρέπει να είναι αναγνωρίσιμη αλλά δεν περιμένουμε να μας θεωρήσουν και φυσικές ομιλήτριες όλων των γλωσσών που τραγουδάμε. Η ερμηνεία είναι αυτή που μετράει, η μέθεξη με το συγκεκριμένο τραγούδι και με τα μηνύματά του κάθε φορά κι ίσως η μεταφορά του σε μια δική μας εμπειρία.

Πόσες γλώσσες τραγούδια των οποίων τραγουδάτε γνωρίζετε; Σουζάνα: Τραγουδάμε σε περίπου είκοσι γλώσσες και διαλέκτους. Μιλάμε και οι δύο Αγγλικά, Γαλλικά και λίγα Ιταλικά και Πορτογαλικά κι η Ελένη επιπλέον μιλάει Τούρκικα, Αραβικά και λίγα Ρώσικα.

Τώρα πια ζείτε κυρίως στην Αθήνα;
Ναι, ζούμε στην Αθήνα. Γενικά, πιστεύουμε ότι ένας καλλιτέχνης καλό είναι να ταξιδεύει και να αλλάζει εικόνες κι ακούσματα. Κάπως έτσι νιώθουμε κι εμείς.

Τι θα παρουσιάσετε στη Θεσσαλονίκη; 
Είμαστε πραγματικά πολύ χαρούμενες που μετά από δύο χρόνια θα κάνουμε συναυλία στη Θεσσαλονίκη μας. Θα δώσουμε μια μουσική παράσταση με τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μήτρου. Μαζί μας θα είναι και ο Simone Mongelli, στα κρουστά. Μια πολύχρωμη παράσταση που ελπίζουμε να είναι αντάξια της παράδοσης, της κουλτούρας και της πολυχρωμίας που πάντα είχε η Θεσσαλονίκη.

info:
Τετάρτη 13 Απριλίου
Κινηματογράφος Ολύμπιον, Τ: 2310 378400
Ώρα έναρξης: 21.00, εισιτήριο: ?15 και 10 φοιτητικό

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε