Την παράσταση «Οδυσσέας Ελύτης-Με φως Ελληνικό», παρακολουθήσαμε στον ιστορικό χώρο του μνημείου του Επταπυργίου.
Πρόκειται για μία παράσταση ενταγμένη στον κύκλο του προγράμματος του ομώνυμου φεστιβάλ, ενός θεσμού με εκδηλώσεις και δράσεις στην εσωτερική αυλή της πρώην φυλακής του Γεντί Κουλέ Θεσσαλονίκης.
Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023 | πρόγραμμα
Παρακολουθήσαμε μαζί με άλλους θεατές την γενική πρόβα της εκδήλωσης.
Το πρόγραμμα καταγωγικής αναφοράς σε κάποιες ποιητικές συλλογές, επιλογή από το έργο του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, επιχείρησε να καταδείξει τα στοιχεία Ελληνικότητα – Φως, αναλύοντας νοηματικά κάποιους θεματικούς άξονες, σε παραλληλισμό γεγονότων, βίου και έργου, εστιάζοντας σε μελοποιημένα ποιήματα των συνθετών Γ. Μαρκόπουλου, Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Ν. Βενετσάνου, Μ. Ανδριόπουλου, Λ. Κόκοτου, Ν. Μαυρουδή, Δ. Λάγιου…
Η παράσταση άνοιξε με λόγο και έκλεισε με μουσική. Η ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη διάβασε με αίσθηση νοήματος τους στίχους του ποιητή, χρωματίζοντας με το ιδιαίτερο εκφραστικό ταμπεραμέντο της, τις φράσεις, τα λόγια, τις λέξεις. Η παρουσία της γέμιζε τον χώρο δίνοντας με την φωνή της όγκο στις σκιές του μαρτυρικού χώρου. Η συγκίνησή της ήταν εμφανής -και αυτό το ρίγος διαπέρασε το κοινό των θεατών- στην ανάγνωση αποσπασμάτων από το εμβληματικό έργο του ποιητή «Το Άξιον Εστί», σε μια υπονόηση διασύνδεσης του νήματος της ανησυχίας και αγωνίας του ποιητή -προφήτη του λαού του, υπέρ του ανθρώπου και του αγώνα του έθνους του, στην διαχρονική αδικία των καιρών.
Πολλά τραγούδια ακούστηκαν, κυρίως από τις ποιητικές συλλογές «Προσανατολισμοί», «Ήλιος ο Πρώτος», «Άσμα Ηρωικό και Πένθιμο για τον Χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας», «Το Άξιον Εστί», «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας», «Τα Ρω του Έρωτα»…
Οι ενορχηστρώσεις ήταν πρωτότυπες και έδωσαν μια διαφορετική αύρα ηχοχρωμάτων στα τραγούδια-ποιήματα. Η ενδεκαμελής ορχήστρα υπό την διεύθυνση του μαέστρου Κ. Δημηνάκη, πλαισίωσε τους δύο τραγουδιστές, Μ. Κωστράκη και Κ. Μακεδόνα. Λυρική έκφραση και αισθηματική διάθεση ανέδειξαν στα τραγούδια και μια λαϊκότητα απτής ποιητικότητας, όπως αποδόθηκαν από την γυναικεία και ανδρική φωνή αντίστοιχα. Κάποια από τα τραγούδια, κατά την άποψή μας, δεν ταίριαζαν στο ύφος του τραγουδιστή και αποδόθηκαν λίγο σφιγμένα ωστόσο η προσπάθεια ήταν φιλότιμη.
Η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ήταν η μικτή χορωδία Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση της Μ. Κωνσταντινίδου. Ωραίες φωνές, δυναμικές έκφρασης και βάθος απηχημάτων στις μουσικές φράσεις, έκαναν εντύπωση, δίνοντας μια αίσθηση υπέρβασης και εναρμόνισης της μουσικής -πέραν του επαρχιακού κλίματος- με κάτι πιο σθεναρό στο πνεύμα του παρελθόντος- παρόντος της μουσικής τέχνης και της ευρωπαϊκής παράδοσης των χορωδιακών φωνών στο στίγμα του χωροχρόνου.
Έτσι έκλεισε ο κύκλος της βραδιάς αυτής με φως ελληνικό και με το τραγούδι του Ήλιου, για μια «Όμορφη και παράξενη πατρίδα», που όπως γράφει ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, «Μπαίνει σ’ ένα βαρκάκι πιάνει ωκεανούς Ξεσηκωμούς γυρεύει θέλει τύραννους» και το κοινό των θεατών χειροκρότησε θερμά το ποιοτικό αποτέλεσμα.
Συντελεστές
Κείμενα λογοτεχνική μελέτη Άννα Μυκωνίου
Μουσική διεύθυνση Κωνσταντίνος Δημηνάκης
Ενορχηστρώσεις Αντώνης Σουσάμογλου, Λάζαρος Τσαβδαρίδης
Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης Διεύθυνση Μαίρη Κωνσταντινίδου
Ερμηνεία τραγουδιών Μαρία Κωστράκη, Κώστας Μακεδόνας
Αφήγηση Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Οδυσσέας Ελύτης-Με φως Ελληνικό | Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023 | Κριτική Αγγέλα Μάντζιου
Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε