Οι «καυτές πατάτες» της Θεσσαλονίκης. Νέα Παραλία-Αριστοτέλους-ΔΕΘ. Συνέντευξη Πρ. Νικηφορίδη. Βίντεο

Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, Αρχιτέκτονας της πόλης και Πρόεδρος του Συλλόγου των φίλων της Νέας Παραλίας, μιλά στο cityportal για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νέα Παραλία, την Ανάπλαση του Άξονα της Αριστοτέλους και το θέμα «τζιζ» της ΔΕΘ που …καίει την πόλη.

Νέα Παραλία 

Η βιτρίνα της πόλης, το στολίδι της Θεσσαλονίκης με 12 διεθνή βραβεία και διακρίσεις, το πλέον πολυβραβευμένο αρχιτεκτονικό έργο στην Ελλάδα εκπέμπει SOS.

«Το Βασικό στοίχημα είναι η οργάνωση και η διατήρηση της εξέλιξης που έχει η Νέα Παραλία στον χρόνο» ανέφερε ο κ. Νικηφορίδης, τονίζοντας ότι σε καμιά περίπτωση το θέμα της συντήρησης της Νέας Παραλίας δεν είναι οικονομικό αλλά συνιστά κυρίως θέμα σωστής  διαχείρισης.

Αναφέρθηκε στην καινούργια εργολαβία συνολικού ποσού 2.180.000 ευρώ για τη συντήρηση της Νέας Παραλίας που ανακοινώθηκε πρόσφατα, διευκρινίζοντας οτι θα εξελιχθεί σε βάθος τριετίας με το φετινό κονδύλι των 250 χιλ ευρώ να είναι πολύ μικρό. «Ελπίζουμε ότι θα γίνει το θαύμα και η νέα Παραλία θα συντηρηθεί σωστά»,  τόνισε ο κ. Νικηφορίδης εκφράζοντας ωστόσο τις επιφυλάξεις του για την αποπεράτωση του έργου.

Διαβάστε επίσης: Φίλοι Νέας Παραλίας: SOS και κάλεσμα σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες για να σωθεί η Νέα Παραλία

Διαγωνισμός για την Ανάπλαση μέρους του Άξονα της Αριστοτέλους

Η πλατεία Αριστοτέλους είναι σίγουρα η ομορφότερη πλατεία της Ελλάδος.

«Είναι κάτι ευχάριστο, το περιμέναμε εδώ και δεκαετίες» σημείωσε ο κ. Νικηφορίδης αναφέροντας οτι η κατάσταση του Άξονα Αριστοτέλους δεν είναι και η καλύτερη με τα κυριότερα προβλήματα να αφορούν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στις κατασκευές που γίνονται μέσα στην πλατεία.

Υπενθύμισε ότι στον Διεθνή Διαγωνισμό για τον ανασχεδιασμό του Μνημειακού Άξονα της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη προ 20ετίας, το γραφείο  Νικηφορίδης Cuomo κέρδισε το 1ο βραβείο, προσθέτοντας πως αν και η διοίκηση Ζέρβα αγνόησε αυτόν τον διαγωνισμό, οι ίδιοι ως ειδικοί και αρχιτέκτονες που ζουν και γνωρίζουν τα προβλήματα της πόλης , είναι διατεθιμένοι να συνεισφέρουν σε αυτό το νέο εγχείρημα για την ανάδειξη της ταυτότητας του χώρου ως ισχυρού τοπόσημου της Θεσσαλονίκης

ΔΕΘ – Πρόταση μετεγκατάστασης στο Στρατόπεδο Καρατάσιου

«Εχει αποφασιστεί ότι η Διεθνής Έκθεση παραμένει στο κέντρο της πόλης και αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα για την πόλη άλλα και για την ίδια την Εκθεση», είπε ο κ. Νικηφορίδης, τονίζοντας ότι υπάρχουν αρχαιότητες με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πορεία των έργων της ανάπλασης και ”χτυπώντας καμπανάκι” με τα αντίστοιχα  παραδείγματα της πλατείας Διοικητηρίου και του Μετρό.

Ο κ. Νικηφορίδης τάχθηκε υπέρμαχος της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στις παρυφές της πόλης (αντίστοιχα όπως πριν 100 χρόνια) και πρότεινε τη μεταφορά της στο Στρατόπεδο Καρατάσιου το οποίο με τα 660 στρέματα που διαθέτει, μπορεί να διασφαλίσει επιτυχώς τη λειτουργία της.

Οπως είπε, με την παραπάνω λύση, η ΔΕΘ θα είναι στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, πολύ κοντά σε όλα, Μετρό, αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Εγνατία Οδός,  Περιφερειακός και θα έχει άμεση επαφή με την πόλη, ενώ θα λειτουργήσει χωρίς καθυστερήσεις και δίχως να απαιτούνται νέες υποδομές. Παράλληλα  στο μικρό εκθεσιακό κέντρο μπουτίκ που θα παραμείνει στο κέντρο και θα συνυπάρχει με το Μητροπολιτικό πάρκο που τόσο ανάγκη έχει η Θεσσαλονίκη,  θα πραγματοποιούνται μικρές κλαδικές εκθέσεις.

Κείμενο Χαρά Αγριδιώτη

Κάμερα Σοφία Γεωργαλή

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως