Στιλέτα του Τουταγχαμών

Το «εξωγήινο» στιλέτο του Τουταγχαμών

Ο Τουταγχαμών, που συνήθως αναφέρεται ως Βασιλιάς Τουτ, ήταν ένας αρχαίος Αιγύπτιος φαραώ, ο τελευταίος από τη βασιλική του οικογένεια που κυβέρνησε κατά το τέλος της 18ης Δυναστείας κατά τη διάρκεια του Νέου Βασιλείου της αιγυπτιακής ιστορίας. Yπάρχουν πολλά μυστήρια για τον 19χρονο Τουταγχαμών που έχουν κεντρίσει τα ενδιαφέροντα των αρχαιολόγων και των ειδικών σε όλο τον κόσμο.

Το 1925, μια ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλή τον αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ, βρήκε ένα όπλο (στιλέτο) δεμένο στο δεξί μηρό του μουμιοποιημένου Φαραώ, τρία χρόνια μετά την ανακάλυψη του άθικτου τάφου του Αιγύπτιου Φαραώ στην Κοιλάδα των Βασιλέων κοντά στο Λούξορ. Για δεκαετίες τώρα, η προέλευση του στιλέτου και οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο κατασκευής του ήταν ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια της ιστορίας.


Αλλά τώρα, μια ομάδα επιστημόνων ισχυρίστηκε ότι έσπασε ένα αρχαίο μυστήριο που περιβάλλει το στιλέτο που ανήκε στον βασιλιά Τουτ για περισσότερα από 3.400 χρόνια.

To “εξωγήινο” στιλέτο

Στιλέτα

Αυτό το στιλέτο δεν ήταν συνηθισμένο. Βρέθηκε εγκλωβισμένο σε μια χρυσή θήκη που ήταν διακοσμημένη με ένα σχέδιο από κρίνους, φτερά και κεφάλι τσακαλιού. Κάτω από το τύλιγμα στην κοιλιά του βασιλιά Τουτ, βρέθηκε άλλη μια χρυσή λεπίδα.

Η μεγαλύτερη λεπίδα ήταν σφυρηλατημένη από σίδηρο και τεχνολογία που δεν θα είχαν ανακαλυφθεί από τους Αιγύπτιους παρά σχεδόν 500 χρόνια μετά το θάνατο του βασιλιά Tut. Αυτό τους έκανε να πιστέψουν ότι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στη λεπίδα δεν ήταν από τη Γη.

Οι επιστήμονες είχαν καθορίσει μέχρι το 2016 ότι η χημική σύνθεση της λεπίδας υποδηλώνει ότι είχε κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας υλικά από έναν σιδερένιο μετεωρίτη που έπεσε στη Γη.

Τώρα, περαιτέρω ανάλυση από μια ομάδα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Chiba στην Ιαπωνία αποκάλυψε ότι τα υλικά ήταν πιθανό να προέρχονταν από το διάστημα. Με τη μέθοδο των ακτίνων Χ, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μαχαίρι με τη χρυσή λαβή, μήκους 32 εκατοστών, που βρέθηκε στη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών, είχε λεπίδα φτιαγμένη από μέταλλο μετεωρίτη. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι είχε υψηλή περιεκτικότητα σε νικέλιο, το οποίο μαζί με τα επίπεδα του κοβαλτίου «υποδηλώνει σαφώς εξωγήινη προέλευση».

Οι ερευνητές συνέκριναν τη σύνθεση με γνωστούς μετεωρίτες σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων γύρω από την ακτή της Ερυθράς Θάλασσας της Αιγύπτου και βρήκαν παρόμοια επίπεδα σε έναν μετεωρίτη με την ονομασία «Kharga», ο οποίος εντοπίστηκε 240 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξάνδρειας, στο λιμάνι της πόλης Μέρσα Ματρούχ.

Το πρώτο, διακοσμημένο με κρίνα και τσακάλια, προβλημάτισε τους αιγυπτιολόγους, καθώς οι σιδηροκατασκευές ήταν σπάνιες στην αρχαία Αίγυπτο και το μέταλλο του μαχαιριού είχε σκουριάσει. Το 2013, εννέα χάνδρες σιδήρου που ανακαλύφθηκαν σε νεκροταφείο κοντά στον Νείλο στη βόρεια Αίγυπτο με ηλικία παλαιότερη του Τουταγχαμών, το οποίο χρονολογείται από το 3200 π.Χ., βρέθηκαν να εμπεριέχουν και θραύσματα μετεωριτών.

Άρθρο επιστημονικού περιοδικού

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη, σε συνδυασμό με το μαχαίρι από μετεωρίτη, οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έδιναν μεγάλη αξία στον σίδηρο των μετεωριτών για την παραγωγή διακοσμητικών ή τελετουργικών αντικειμένων, καθώς και ότι απέδιδαν μεγάλη σημασία σε βράχους που έπεφταν από τον ουρανό.

Οι λεπτομέρειες της μελέτης έχουν δημοσιευθεί τώρα στο περιοδικό Meteoritics & Planetary Science.

Διαβάστε επίσης-Ανακαλύφθηκε στην Κίνα ένα νέο είδος δεινόσαυρου στεγόσαυρου

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε