Η κατάρα του Jacques De Molay πάνω στην πυρά που ξεκλήρισε έναν βασιλικό οίκο

Στις 18 Μαρτίου 1314, ο Jacques De Molay και άλλοι Nαϊτες Ιππότες, μετά από βασανιστήρια στάλθηκαν στον θάνατο. Ο De Molay ηξερε ότι η τραγωδία που άγγιξε τους αδελφούς του και τον εαυτό του ήταν αποτέλεσμα σχεδίων. Γνώριζε επίσης ότι ο βασιλιάς της Γαλλίας είχε αποφασίσει να βασανίσει και τελικά να εκτελέσει αθώους ανθρώπους – τους πιστούς ιππότες της Γαλλίας.

Έτσι, όταν πέθανε καταράστηκε όλους όσους πρότειναν τη δολοφονία τους.

Το Τάγμα των Ναϊτών

Το Τάγμα των Ναϊτών, επίσης γνωστό ως Ναός των Ιπποτών, Ναοί ή Τάγμα του Ναού του Σολομώντα, υπήρχε για σχεδόν δύο αιώνες κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Η ιστορία τους ξεκίνησε γύρω στο 1129, όταν έγιναν μια  φιλανθρωπική οργάνωση σε όλη την Χριστιανοσύνη (από άλλους χαρακτηρίστικαν ως μυστικιστές, καιροσκόποι και σφαγιαστές). Μεγάλωσαν γρήγορα, καθώς πολλοί ήθελαν να συμμετάσχουν στην ομάδα των ιπποτών με τους διακριτικούς λευκούς μανδύες διακοσμημένους με τον Ερυθρό Σταυρό. Ήταν πολύ επιδέξιοι μαχητές κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών και είχαν καινοτόμες οικονομικές τεχνικές, οι οποίες έγιναν μια πρώιμη μορφή σύγχρονων τραπεζών. Οι Ναϊτες ήταν επίσης σπουδαίοι κατασκευαστές οχυρώσεων στην Ευρώπη και στους Αγίους Τόπους.

Η Εκτέλεση των Ναϊτών

Λόγω των παραγγελιών του βασιλιά Φίλιππου IV της Γαλλίας, τα βασανιστήρια στους Ιππότες ολοκληρώθηκαν με τους πιο τρομακτικούς τρόπους της εποχής. Ένας προς έναν, οι άνδρες που βασανίστηκαν από τη Μεσαιωνική Ιερά Εξέταση, έδωσαν ψευδείς ομολογίες για να σταματήσουν τα δεινά τους. Παρ ‘όλα αυτά, ο Μεγάλος Δάσκαλος Jacques De Molay απέσυρε την εξομολόγηση του και ο Φίλιππος αποφάσισε να τον κάψει στο νησί απέναντι από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Τα περισσότερα από τα πυρά προετοιμάστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε τα θύματα να πεθάνουν γρήγορα. Ωστόσο, στην περίπτωση του De Molay, ετοίμασαν μια πυρά που θα κάψει αργά. Πριν πεθάνει, έκανε τη φωνή του να ακουστεί ξανά δυνατά. Τα αποτελέσματα της ομιλίας ήταν να κάνουν τον βασιλιά και τους Καρδινάλους να μετανιώσουν που δεν του επέτρεψαν να πεθάνει μέσα σε λίγα λεπτά, όπως οι άλλοι Ιππότες.

Μια κατάρα που φοβόταν όλη την Ευρώπη

Ενώ καιγόταν πάνω στην πυρά, ο De Molay καταράστηκε τον Βασιλιά Φίλιππο IV της Γαλλίας, τους απογόνους του, τον Πάπα Κλήμεντ  και όλους τους άλλους που υποστήριζαν το θάνατό του. Ο De Molay είπε ότι μέσα σε ένα χρόνο και μια μέρα, οι Clement V και Philip IV θα πεθάνουν. Είπε επίσης ότι το αίμα του Φίλιππου δεν θα βασιλεύει πλέον στη Γαλλία.

Συνέβη όπως ήθελε ο De Molay και ο θάνατος ήρθε πρώτα για τον Clement. Έχασε τη μάχη με μια  ασθένεια στις 20 Απριλίου 1314. Λίγο μετά τον Πάπα, ο Γάλλος βασιλιάς πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ κυνηγούσε. Τραγική μοίρα ακολούθησε και όλους τους διαδόχους του Philip. Μεταξύ 1314 και 1328 πέθαναν οι τρεις γιοι και εγγονές του Γάλλου βασιλιά. Μέσα σε δεκατέσσερα χρόνια από το θάνατο του De Molay, το House of Caped δεν υπήρχε πλέον – αφού είχε σταθεί για 300 χρόνια.

(Clement)

Ήταν η κατάρα του De Molay πραγματική; Ή οι Ιππότες του πέτυχαν την εκδίκηση του Μεγάλου Μαγίστρου; Η ιστορία του τελευταίου Μεγάλου Μαγίστρου και η φρικτή κατάρα του έγιναν θέμα συζήτησης σε όλη την Ευρώπη. Κατέστρεψε επίσης την πολιτική της Γαλλίας επειδή ορισμένοι από τους ηγέτες φοβόντουσαν τη συνεργασία με την καταραμένη βασιλική οικογένεια.

 

Τα ιστορικά μυθιστορήματα εμπνευσμένα από την κατάρα

Αυτή η ιστορία έγινε το κύριο θέμα της διάσημης σειράς ιστορικών μυθιστορημάτων του Maurice Druon (The Accursed Kings). Τα βιβλία εκδόθηκαν στα έτη 1955 και 1977, και απεικονίζουν την πραγματικότητα της εποχής του De Molay. Επίσης προσαρμόστηκαν σε πολλές ταινίες και τηλεοπτικά μίνι σειρές.

Τον Σεπτέμβριο του 2001, η Barbara Frale, μια Ιταλίδα Παλαιογράφος στο Vatican Secret Archives ανακάλυψε ένα έγγραφο γνωστό ως το Chinon Parchment. Ισχυρίζεται ότι το 1208 ο Πάπας Κλήμεντ Β απαλλάσσει τον Ζακ Ντε Μόλαι και την υπόλοιπη ηγεσία των Ιπποτών από κατηγορίες που ασκήθηκαν από την Ιερά Εξέταση. Έξι χρόνια αργότερα, το Βατικανό δημοσίευσε το έγγραφο ως περιορισμένη έκδοση 800 αντιγράφων.

Τον Ιούνιο του 2011, ο Πάπας Βενέδικτος XVI ζήτησε συγγνώμη για τη δολοφονία του De Molay και αναγνώρισε ότι ήταν θύμα ψευδών κατηγοριών. Αιώνες μετά την τραγωδία, το Βατικανό παραδέχτηκε ότι ο Πάπας είχε υποστηρίξει τις δολοφονίες, αν και οι Ιππότες δεν ήταν ένοχοι.

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε