Βαγγέλης Σειληνός

Βαγγέλης Σειληνός: Τα μυστικά του Έλληνα «Νουρέγιεφ»

Οι νεότεροι τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο. Χορευτής, χορογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός ο Βαγγέλης Βασιλάτος- ή Βαγγέλης Σειληνός όπως ήταν το καλλιτεχνικό του επίθετο- γεννήθηκε στην Αίγινα (12 Απριλίου 1936) αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα στην περιοχή του Μεταξουργείου.

Βαγγέλης Σειληνός

Σαν έφηβος ο Σειληνός εξέφραζε την αγάπη του για τον χορό στα κλαμπάκια της νυχτερινής Αθήνας. Σε ένα από αυτά ένα βράδυ, διασκέδαζε μαζί με την παρέα του, ο σπουδαίος χορευτής και χορογράφος Μανώλης Καστρινός, ο οποίος και εντυπωσιάστηκε με τις χορευτικές ικανότητες του Σειληνού. Ο νεαρός χορευτής γράφτηκε στη σχολή του Καστρινού και μαθήτευσε δίπλα στην Τατιάνα Βαρούτη και τον Άγγελο Γριμάνη, κορυφαίο χορευτή στην όπερα του Βερολίνου.

Τον Καστρινό τον έλεγαν ο αριστοκράτης χορευτής, τον Φλερύ Τζιν Κέλλι, τον Τάκη Σαγιώρ Φρεντ Ασταίρ και τον Σειληνό Νουρέγιεφ!

Μανώλης Καστρινός-Χρυσούλα Ζώκα
Μανώλης Καστρινός-Χρυσούλα Ζώκα

Έχοντας τις σπουδές του στη σχολή του Καστρινού και μαζί με τις χορευτικές ικανότητες και το πηγαίο ταλέντο του, ο Βαγγέλης Σειληνός, βρέθηκε γρήγορα πάνω στη σκηνή. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο θεατρικό σανίδι σε ηλικία μόλις 16 ετών στην επιθεώρηση «Όσα παίρνει ο άνεμος» ενώ η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν τρία χρόνια αργότερα, το 1957 στην κωμωδία της Φίνος Φιλμ, “Η θεία από το Σικάγο” με τη Γεωργία Βασιλειάδου.

Οι έρωτες του Έλληνα Νουρέγιεφ

Χωρίς καμία αμφιβολία, ο Σειληνός υπήρξε ένας από τους ωραιότερους άνδρες του ελληνικού καλλιτεχνικού κόσμου. Με τις θαυμάστριες εκτός και εντός καλλιτεχνικού χώρου να κάνουν “ουρά”, οι πιο γνωστές σχέσεις του είναι αυτές με τις ηθοποιούς και χορεύτριες Ελένη Προκοπίου και Μαρία Ιωαννίδου. Στη ζωή του ο Βαγγέλης Σειληνός τέλεσε δύο γάμους, έναν με την Μαρία Ιωάννιδου και έναν με την κόρη ενός τραπεζίτη, με την οποία απέκτησαν δύο γιους. Ο Δημήτρης Πιατάς, ο οποίος ήταν επιστήθιος φίλος με τον Σειληνό, επισημαίνει χωρίς λεπτομέρειες, ότι ο διάσημος χορευτής είχε παντρευτεί 3 φορές.

Σε ένα αφιέρωμα στον Βαγγέλη Σειληνό, στην ραδιοφωνική εκπομπή “Οι ηθοποιοί τραγουδάνε;” στο Δεύτερο Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα, ο Δημήτρης Πιατάς αναφέρει τον άγνωστο μεγάλο έρωτα του χορευτή με την Ρίτα Κάντιλακ, την οποία γνώρισε μάλλον στην ταινία “Αυτό το κάτι άλλο”. Ο Σειληνός πρωταγωνιστούσε στην ταινία και παράλληλα είχε αναλάβει τη χορογραφία, ενώ η Ρίτα Κάντιλακ μαζί με τον Κώστα Σκλάβα είχαν την επιμέλεια των στίχων.

Ρίτα Κάντιλακ
«Η Ρίτα Κάντιλακ ήταν πρωταγωνίστρια του στριπτιζ στο Παρίσι. Σχέση του Σειληνού, μεγάλος έρωτας. Τόλμησε να το σκάσει, να ζήσει και να κάνει καριέρα στο Παρίσι.

H Κάντιλακ γεννήθηκε το 1936 στο Παρίσι και χόρευε στο Crazy Horse. Χορεύτρια και ηθοποιός σε πολλές γαλλικές ταινίες. Ο Σειληνός την ερωτεύθηκε και την έφερε στην Αθήνα. Η Ρίτα Κάντιλακ όμως γνωρίστηκε με τον ιδιοκτήτη της θρυλικής μπουάτ “Κουίντα” στη Φωκίωνος Νέγρη, Μπάμπη Μουτσάτσο, όπου και παντρεύτηκαν».

(Ντουέτο του Βαγγέλη Σειληνού με την Ρίτα Κάντιλακ, στο τραγούδι “Σκιά”)

Βαγγέλης Σειληνός – Μαρία Ιωαννίδου

Η Μαρία Ιωαννίδου μιλώντας στην εκπομπή “Η Γερμανού ξαναέρχεται” εξομολογήθηκε πτυχές από τον θυελλώδη γάμο της με τον Βαγγέλη Σειληνό: “Δεν τον ήθελα ουσιαστικά αυτό τον γάμο. Αλλά πως θα μπορούσε να πει “όχι” μία μικρή κοπέλα (17χρονων) μπροστά σε έναν “θεό”. Γιατί εκείνη την εποχή αυτό ήταν ο Βαγγέλης…ένας θεός, ο Νουρέγιεφ, ένα ελάφι. Τον αγάπησα και τον ερωτεύτηκα αλλά ήμασταν τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες, εκείνο που ουσιαστικά μας ένωνε ήταν ο χορός..”.

Βαγγέλης Σειληνός - Μαρία Ιωαννίδου και το μπαλέτο τους

Το διαζύγιο των δύο χορευτών ήρθε ξαφνικά ένα βράδυ, όπως αποκαλύπτει η Ιωαννίδου  “Είχαμε έντονους καυγάδες, κόντρες. Ένα Σάββατο βράδυ, πήρα το βαλιτσάκι μου από το σπίτι και πήγα στη μητέρα μου. Δεν ξαναγύρισα ποτέ πίσω…”, θα πει η ηθοποιός.

Ελένη Προκοπίου- “Με παράτησε για την Ιωαννίδου…Δε μου ζήτησε ποτέ συγνώμη”

Από το 1960 μέχρι το 1965, ο Σειληνός ήταν χορευτικό ζευγάρι με την ηθοποιό και χορεύτρια Ελένη Προκοπίου. Η ίδια σε μία συνέντευξή της στην εφημερίδα “Espresso” αποκάλυψε το περιστατικό που έγινε η αφορμή για να χαλάσουν οι σχέσεις τους.

“Καλό παιδί ο Βαγγέλης αλλά με άφησε στα κρύα του λουτρού (επαγγελματικά όπως αναφέρει η Προκοπίου). Εκείνη την εποχή δουλεύαμε μαζί στο Περοκέ.Ο Βαγγέλης είχε κλείσει μία δουλειά και αποφάσισα να τον επισκεφθώ στο σπίτι του στην Κυψέλη, για να κανονίσουμε για τα της δουλειάς. Χτύπησα την πόρτα και μου άνοιξε η αδερφή του όπου και με ενημέρωσε ότι ο Σειληνός είχε νοικιάζει μία γκαρσονιέρα δίπλα. Πήγα στην γκαρσονιέρα και μπροστά μου βγήκε η Ιωαννίδου. Παραξενεύτηκα, δεν ήξερα ότι είχαν γίνει ζευγάρι. «Δεν είναι εδώ ο Βαγγέλης, δεν είναι εδώ» μου είπε η Ιωαννίδου.Κι γω της ζήτησα να του μεταφέρει, τί θα γίνει με τη δουλειά. Ο Βαγγέλης όμως ήταν μέσα. Γυρνώντας πίσω, συνάντησα ένα πρόσωπο από το μπαλέτο ο οποίος με πληροφόρησε ότι ο Σειληνός και η Ιωαννίδου ήταν ζευγάρι.

Έκλαιγα στο δρόμο, γιατί εκείνη την εποχή είχα μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Eυτυχώς, συνάντησα τον Καστρινό και βρήκα αμέσως δουλειά στο “Ακροπόλ”. Μετά από αυτό το περιστατικό, συναντηθήκαμε με τον Σειληνό μία φορά και η συνάντησή μας ήταν ψυχρή. Όχι, δε μου ζήτησε ποτέ συγγνώμη…”, θα αναφέρει η Προκοπίου.

Προκοπίου-Σειληνός

Ο Δημήτρης Πιατάς μιλά για τον Βαγγέλη Σειληνό

«Τον πρωτοσυνάντησα σε μία αποτυχημένη επιθεώρηση. Ο βίαιος θάνατος του Αλέκου Λειβαδίτη ήταν η αφορμή να διακοπεί η παράσταση αλλά και η αιτία να ξεκινήσει μία μεγάλη φιλία με τον Βαγγέλη Σειληνό.

Όταν σταμάτησε να χορεύει, έχοντας κάνει τον τρίτο του γάμο με την Ελένη, μετά την Ιωαννίδου και την Προκοπίου, απέκτησε δύο αγόρια, έφτιαξε σχολή χορού στα Ηλύσια και σκηνοθετούσε όχι μόνο μιούζικαλ ή εμπορικές πρόζες αλλά και θέατρο ποιοτικό με καλλιτεχνικές ανησυχίες. Δούλεψε στην “Όπερα της πεντάρας” του Μπρεχτ στο Αθήναιον, σε μία παράσταση υπερπαραγωγή σε σκηνοθεσία του Ζυλ Ντασέν και πρωταγωνιστές τους Καζάκο, Λαζόπουλο, Ζούμη. Στην press conference ο Ντασέν μάλιστα απέδωσε τα εύσημα στον Σειληνό, λέγοντας ότι το έργο και η σκηνοθεσία ανήκει στον Σειληνό».

«Ο Βαγγέλης χορογράφησε τον “Καλό στρατιώτη Σβέικ” του Χάσεκ σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και πρεμιέρα, παρακαλώ, στο Σεράγεβο το 1996 μετά τον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας. Ο Βαγγέλης κοιμήθηκε σε ράντσο εκστρατείας κι εκεί χόρεψε το τελευταίο του ζεμπέικικο μετά την παράσταση, σε ένα στρατόπεδο της ειρηνευτικής δύναμης όπου μέναμε για ασφάλεια. Ο πόλεμος είχε τελειώσει, όχι όμως και ο κίνδυνος…» αποκαλύπτει ο Δημήτρης Πιατάς για τον φίλο του.

“Ο Βαγγέλης Σειληνός σαν ωραίο αγόρι που ήταν έλκυε τους πάντες…”

Ο Νίκος Μουρατίδης εξερευνώντας την ζωή του Βαγγέλη Σειληνού θα γράψει σε άρθρο του στο nikosonline.gr

«…Η προσωπική του ζωή απ’ ότι μπόρεσα να καταλάβω ήταν ενδιαφέρουσα, “πλούσια”, αμφιλεγόμενη και γεμάτη μυστικά. Σαν ωραίο αγόρι που ήταν έλκυε τους πάντες. Αρσενικούς και θηλυκές. “Ένα θα σου πω, όταν γνώρισε τη Μαρία Ιωαννίδου, ο Σειληνός συγκατοικούσε με άντρα. Gay φυσικά. Όταν τα έφτιαξε με την Ιωαννίδου όμως τον παράτησε”. Μου εξομολογήθηκε μια παλιά ηθοποιός, αλλά αρνήθηκε πεισματικά να μου πει με ποιον συγκατοικούσε.

Ακούγοντας κάτι τέτοια, τα μάζεψα και πήγα στο σπίτι μιας αγαπημένης παλιάς μας ηθοποιού. Επειδή είναι πια μεγάλης ηλικίας δεν μπορώ να συνεννοηθώ από το τηλέφωνο. Το μυαλό ξυράφι και η μνήμη σε πολύ καλή κατάσταση όμως. Όταν έφτασα πέτυχα jack pot, γιατί την είχε επισκεφτεί μια άλλη παλιά ηθοποιός. Έχοντας και τις δύο απέναντι μου, έβαλα την γνωστή μου να μου μιλήσει για τον Σειληνό, κι΄ άρχισε να μου λέει “τέρατα”. Η άλλη εξεπλάγην.

-Έλα βρε χρυσή μου, αστειεύεσαι; Ο Βαγγέλης δεν έκανε τέτοια!!
(Η φίλη μου έβαλε τα γέλια)
-Μωρή είσαι τόσο μ@λ@κ@ς ή το παίζεις; Ο συγχωρεμένος ο Βαγγέλης είχε πάρει εκατοντάδες γυναίκες και δεκάδες άντρες, αρχής γενομένης από τον….”
(μου απαγόρευσε να γράψω όνομα).

«Για όλους τους καλλιτέχνες λένε πολλά, γι’ αυτό και πάντα κρατάω επιφυλάξεις, αλλά όταν σου μιλάνε ηθοποιοί και άνθρωποι που δούλευαν στον Ελληνικό κινηματογράφο, όλες αυτές οι πληροφορίες παύουν να αποτελούν απλό κουτσομπολιό. Γιατί στην έρευνα που έκανα άκουσα χίλια-δυο. Από το ότι στα νιάτα του είχε περάσει σοβαρό αφροδίσιο νόσημα μέχρι ότι έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών…».

Ο πρόωρος θάνατος

«Ο Βαγγέλης Σειληνός δεν ήξερε να οδηγεί. Ήταν γείτονάς μου. Μέναμε στα Ηλύσια και πάντα τον έπαιρνα με το αυτοκίνητο όταν πηγαίναμε στις πρόβες, γωνία Μιχαλακοπούλου και Παπαδιαμαντοπούλου κορνάροντας για να μπει. Όταν έφυγε ο Βαγγέλης έπαιζα στο θέατρο “Πολύτεχνον”. Μου το είπανε στο τέλος της παράστασης για να μη στεναχωρηθώ. Και στην υπόκλιση αφιέρωσα την παράσταση στη μνήμη του φίλου μου. Όποτε περνάω από την διασταύρωση Μιχαλακοπούλου και Παπαδιαμαντοπούλου κορνάρω, για να τον δω. Για να τον αποχαιρετήσω.Κάπου εκεί είναι ο Βαγγέλης και χορεύει, μόνος του…», λέει με συγκίνηση ο Δημήτρης Πιατάς.

Ο Σειληνός έφυγε από τη ζωή στις 2 Μαΐου του 1998 προδομένος από την καρδιά του, ενώ υποβαλλόταν σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Νουρέγιεφ: Ο θρυλικός χορευτής μπαλέτου

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε